Varto’da köylüler HES’e karşı eylem yaptı

Muş‘un Varto ilçesi’nde Goşkar Deresi üzerine yapılacak olan hidroelektrik santraline (HES) karşı 10 köy halkı birleşerek eylem yaptı. Köylüler, pankart açıp, ‘Canavarı çekin doğamızdan’ sloganı ile iş makinelerini çalışma sahasından çıkardılar.

Varto İlçesi’nde Sağlıcak, Diktepeler, İçmeler, Yayıklı, Yarlısu, Doğanca, Armutkaşı, Seki, Taşcı ve Sazlıca köylüleri, Goşkar Deresi’ne yapılacak HES’in inşaat alanında toplandı. Projenin durdurulmasını isteyen köylüler, doğanın yok olmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Derenin hem içme suyu hem de arazilerin sulanmasında ihtiyaçlarını giderdiğini ifade eden köylüler, “Canavarı çekin doğamızdan” diye slogan attı.

Eylemci köylülerden Gündüz Aktaş, “2004 yılında hidroelektrik santralinin kurulması çalışmaları başladı. 2008 yılında bu yapımın lisansını aldılar. Sürekli engel oluyoruz, gelmelerine izin vermiyoruz. Buna rağmen hiçbir yetkili gelip sormuyor. Sadece kendi işçilerini gönderip işin hızlanmasını istiyorlar. Biz de buna müsaade etmiyoruz. Proje uygulanırsa bölgede tarım ve hayvancılık önemli darbe yiyecektir. Buna kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. 2008 yılında projeyle ilgili idari mahkemesine dava açtık. Davamız hâlâ sürerken, çalışma yapılmasına anlam veremiyoruz” diye konuştu.

HES canavarının doğayı yok etmesine izin vermeyeklerini vurgulayan Çınar Kırmızıgül ise, “Bu canavarın doğamızdan çekilmesini istiyoruz. Doğanın dengesini bozmaya gelen bu canavar, sadece insanların değil, doğada yaşayan bütün canlıları tehdit ediyor. HES projesi bizim arazilerimizden geçiyor. Biz arazimizi vermek istemiyoruz. Banka hesaplarımıza belli miktarda para aktarılmış. Biz bu paralara dokunmuyoruz ve dokunmayacağız” diye konuştu.

(marksist.org)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki feldspat ocağı projesinin yürütmesi durduruldu

Bayramiç-Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen feldspat ocağına verilen 'ÇED Gereksiz' kararı yargıdan döndü. Gerekçe, ÇED kararı hukuksuz ve uygulanması telafisi güç sonuçlar doğurur.

KIYIDA’dan kıyıların kiralanmasına karşı mücadele çağrısı

Kıyıda Hareketleri Ağı, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, kıyıların özel şirketlerce işgaline karşı Anayasa hatırlatması: Kıyılar hepimizin, kiralayamazsınız!

Marmara Gölü’nü tarım alanına çeviren protokol iptal edildi, sıra restorasyonda

Çevre örgütleri ve bölge halkının açtığı dava sonucunda kurutulan Marmara Gölü'nü tarım alanına çeviren protokol ve sınır revizyonu iptal edildi.

EN ÇOK OKUNANLAR