İklim KriziManşet

Varşova’da onlarca aktivist Filipinler halkıyla dayanışma orucunda

0

Açlık grevine başlayan Filipinler temsilcisi Yeb Sano basın açıklamasında

Varşova – Dün başlayan Birleşmiş Milletler 19. İklim Zirvesi (COP 19)’a Filipinler’de hafta sonu yaşanan tarihin en büyük tayfun felaketi, Haiyan damga vurmaya devam ediyor. Dün açılış töreninde Filipinler temsilcisi Yeb Sano’nun zirveden anlamlı bir sonuç çıkana kadar açlık grevine başladığını açıklamasının ardından bugün 20’den fazla sivil toplum örgütünden yaklaşık 30 aktivist iklim değişikliğine bağlı tayfun felaketiyle boğuşan Filipinler halkıyla ve Yeb Sano’yla dayanışma orucuna başladı.

İklim Eylem Ağı (Climate Action Network – CAN) tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan CAN direktörü Wael Hmaidan kendisinin de açlık grevine başladığını açıkladı. Hmaidan’ın verdiği bilgiye göre destek amaçlı açlık grevi yapacak olan aktivistlerin bazıları 24 saat, bazıları da Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi, yani UNFCCC binasında oldukları sürece hiçbir şey yemeyecekler. Sayının yüzlerce kişiye ulaşabileceğini söyleyen Hmaidan, başka yerlerde de dayanışma oruçlarının başladığını, örneğin Yale Üniversitesi’nden bir grup öğrencinin destek açlık grevine başladıkları bilgisini aldıklarını söyledi. Felaketin içinde yaşayan Filipinler halkının acısını paylaştıklarını söyleyen Hmaidan, amaçlarının anlamlı bir siyasi sonuç çıkmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Dayanışma orucundaki bir aktivist

Açlık grevi ve dayanışma orucu yapan delege ve aktivistler bugün öğle saatlerinde zirvenin yapıldığı Polonya Ulusal Stadyumu Kongre Merkezi’deki restoranların bulunduğu food court‘un önünde bir basın açıklaması yaptılar. Burada gençler ve sivil toplum üyeleri olarak Filipinler halkıyla dayanışmak ve tarafların gerçek politik kararlar almalarını talep etmek için toplandık diyen gençlik temsilcisi, COP’un sonuna veya toplantıda anlamlı, işe yarar bir çözüm kararı alınana kadar gönüllü olarak oruca başladıklarını söyledi ve “Bu hareket Filipinlerle sınırlı değildir. İklim değişikliğinden etkilenen ve gelişmiş ülkelerin sırtını döndüğü bütün etki altındaki ülkelerle dayanışmayı amaçlamaktadır” dedi.

“Kendi kardeşim de felaketzede”

Dayanışma orucundaki bir aktivist

Kendi kardeşinin de felaketten sağ kurtulan binlerce insan arasında olduğunu anlatan Filipinler baş delegesi Yeb Sano ise basın açıklamasında şunları söyledi:

“Bu dayanışma hareketinden çok etkilendiğimi söylemeliyim. Özellikle Varşova’daki ve dünyanın her yerindeki genç insanların bu zor zamanda bizimle birlikte oldukları için çok mutluyum. Filipinler halkı dirençlidir. Filipinler ruhu bütün bu yaşananların üstesinden gelecektir. Dün açılışta oruçtan bahsettim. Amacım süper tayfun Haiyan nedeniyle yiyecek yemek, içecek su bulamayan on binlerce Filipinliyle dayanışmaktır. Benim ailemin yaşadığı yer felaket bölgesi. Şu ana kadar akrabalarımın ne durumda olduğunu bilmiyorum. Kardeşim de tayfundan sağ kurtulanlar arasında. Bu insanlar zorlukla ayakta duruyorlar. Biz de burada iklim zirvesinde hiçbir şey yemeyeceğiz. Buradan anlamlı bir sonuç çıkana kadar oruçtayız.

Basın açıklaması foof cout'un önündeydi

Gazetecilerin anlamlı sonuçtan ne kastettiğini sorması üzerine Sano şunları söyledi: “En önemli şey kayıp ve zararların karşılanması için teminat mekanizmasının işler hale getirilmesidir. İlk olarak bu mekanizma üzerinde anlaşmaya varılmalıdır. Bu mekanizma risklerin önceden belirlenmesini, hasar tespitini, bu tür kayıp ve zararlara uğrayan ülkelere tazminat verilmesini kapsıyor. Şu anda iklim fonunun bomboş olması trajik bir durumdur. Bu iklim fonunun bugün zararları karşılayacak en büyük fon olması gerekiyordu. Ayrıca adaptasyon fonundan bahsediyoruz. Çünkü bugün artık tarihin öyle bir noktasına geldik ki pek çok gelişmekte olan ülkeye adaptasyon fonları sağlanması zorunlu olmalıdır.”

Haber: Ümit Şahin – Yeşil Gazete, Varşova

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.