EkolojiManşetVideo

Van’daki Koçköprü Barajı’nda toplu balık ölümleri

0
Fotoğraflar: İdris Yılmaz

Video Haber: İdris YILMAZ

*

Van’ın Erciş ilçesinde bulunan Koçköprü Barajı’nda toplu balık ölümleri yaşanmaya başlandı. Yüzlerce ölü balığın kıyıya vurması bölgede kaygılara yol açtı.

Erciş ilçe sınırları içinde yer alan Zilan bölgesindeki İncesu köyünün üst kısmında yer alan Koçköprü Barajı birkaç ay önce yeşil bir renk almıştı.

Erciş ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1978 yılında kurulan Koçköprü Barajı bölgenin enerji ile sulama suyu ihtiyacını karşılıyor. Baraj,  65 milyon metreküp su kapasitesine sahip.

‘Kirlilik alg patlamasına yol açtı’

Son üç yıldır baraj gölünün kirliliğine tanık olduklarını dile getiren Zilan Ekoloji Platformu Eş Sözcüsü Mirbahattin Demir, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Gerekli birimlere bu kirliliğin sebebinin insan ve hayvan atıklarının yanı sıra evsel atıklar olduğunu söyledik. Aynı zamanda mutfak kimyasalları da dahil lağım sularının 25 köyden dereye akıtıldığını bildirdik. Ancak taleplerimizi dikkate almayan ilgili kurumlar önlem almak yerine durumu geçiştirmeye çalıştılar” dedi.

Azot ve fosfat yükü nedeniyle alg patlaması yaşandığını ve bu durumun toplu balık ölümlerine neden olduğunu belirten Demir, ikinci büyük etkenin de hidroelektrik santral olduğunu söyledi. Demir, “Ulupamir HES türbinlerinin çalıştırılarak suyun oksijen kalitesinin düşürülmesi yaşanan olaya tuz biber oldu” ifadelerini kullandı.

Mirbahattin Demir

İklim krizinin neden olduğu kuraklığın da suların debisinde azalmaya yol açtığını, suyun sıcaklığını artırarak sudaki oksijeni azalttığını belirten Demir, “İklim krizi artık kapıda değil, kapıdan içeri girdi” ifadelerine yer verdi.

‘Ekinlerimiz kurudu’

Dere kıyılarında su samurlarının yaşadığını hatırlatan Demir, sadece balıkların değil bir çok canlı hayatının tehlikede olduğunu vurguladı.

Barajın enerji dışında aynı zamanda sulama için kullanıldığını dile getiren Müjdat Ceyhan ise sadece balıkların değil aynı zamanda bitkilerin de sudan zehirlendiğine dikkat çekti:

“Bu yıl hasat elde edemedik. İlk olarak baraj üzerinden yeşilimsi bir tabaka oluştu. Ardından ektiğimiz domates ve biberler kurudu. Ekinlerimiz bu su nedeniyle zayıf kaldı. Barajda aşırı bir kirlilik var. Bu kirliliğin önlenmesi için defalarca ilgili kurumlara müracatta bulunduk. Fakat ne bizi dinleyen oldu nede gelip burada inceleme yapan. Bu da yetmezmiş gibi barajın kaynakları olan dereler üzerinde HES kuruldu. Zaten ne olduysa HES’te suların tutulmasıyla başladı. Dün bitkiler zehirlendi, bugün balıklar, muhtemelen yarın da sıra biz insanlara gelecek.”

Müjdat Ceyhan

İlçe Tarım Müdürlüğü: Numune aldık

Konu ile ilgili Yeşil Gazete’ye konuşan Erciş İlçe Tarım Müdürlüğü, kendilerine yapılan ilk ihbarın jandarmadan geldiğini, ihbar sonrasında gölden ölü balık ve su numunesi aldıklarını belirtti. Açıklamada olayla ilgili incelemelerinin devam ettiği ifade edildi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.