İklim KriziManşetYerel

Van Gölü’nde suların çekilmesiyle mikrobiyalitler ortaya çıktı

0
Fotoğraf: DHA

Van Gölü‘nde, yağışların azalmasıyla birlikte çekilmenin yaşandığı noktalarda mikrobiyalitler gün yüzüne çıktı.

Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Cumali Birol gölün Adilcevaz kıyı bandında birçok noktada ortaya çıkan mikborbiyalitlerin koruma altına alınması gerektiğini belirtti.

Mikrobiyalitler, Van Gölü’nün sodalı suyu ile karbonhidratların birleşmesi sonucu oluşuyor.

‘Gittikçe sularımız azalıyor’

DHA‘da yer alan habere göre, Bitlis’in Adilcevaz İlçe Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Van Gölü’nün hiç bu kadar çekilmiş görmediğini kaydederek şu açıklamalarda bulundu:

Küresel ısınmanın etkilerini yaşıyoruz. Gittikçe sularımız azalıyor, tarım alanlarımız susuz kalıyor. Daha önce 100-150 metrede çıkan sondaj suları şimdi 300 metreye kadar indi. Bunun için suyu çok iyi kullanmamız lazım. Zaten Türkiye su konusunda fakir bir ülke. İnşallah en kısa zamanda tekrar eski yağmurlara, karlara kavuşuruz. Aralık ayının ortasında olmamıza rağmen neredeyse ilkbahar mevsimini yaşıyoruz. Tabii bu bizim açımızdan çok da iyi bir durum değil. Keşke burada 1 metre kar olsaydı. Ben Van Gölü’nü hiç bu kadar çekilmiş görmedim. Van Gölü’nü 3- 4 metre kadar daha yüksek gördüğümüz dönemler oldu.”

‘Bölge koruma altına alınmalı’

Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Cumali Birol ise gölün Adilcevaz kıyı bandında birçok noktada ortaya çıkan mikrobiyalitlerin koruma altına alınması gerektiğinin altını çizerek, bölgede çok sayıda oluşumunu tamamlamamış mikrobiyalitin kıyı şeridinde ortaya çıktığını da ekledi:

Derneğimiz, Adilcevaz Kaymakamlığı ve Belediyesi olarak burada tabelalandırma işlemi yaparak, bölgenin korunmasını sağlamaya çalışacağız. Kıyıda yaptığımız çalışmaları yerinde inceleyerek tatlı su çıkışlarının ne kadar bariz olduğunu gördük. Tatlı su çıkışlarında mikrobiyalitler oluşuyor. Van Gölü’nün ciddi oranda çekilmesiyle de mikrobiyalitler ortaya çıktı. Bunu Van Gölü’ne sahili olan her yerde görebiliriz. Ancak tatlı su çıkışları fazla olmasından dolayı bunun büyük çoğunluğunu Adilcevaz’da görüyoruz. Bölgenin koruma altına alınması için dernek olarak çaba sarf ediyoruz.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.