ManşetSivil ToplumYerel

Valilikten Dersim Dernekleri Federasyonu’nun 32 yıllık pikniğine yasak

0

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) tarafından 32 yıldır düzenlenen Dersim Halkının Birlik ve Dayanışma Pikniği‘nin, İstanbul Valiliği tarafından engellendiği bildirildi.

DEDEF tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada dün İstanbul Aydos Ormanı’nda düzenlenmesi planlanan etkinliğin Valilikçe yasaklandığı bildirildi. Yapılan açıklamada pikniğin hazırlıklarının yapılmasından sonra gelen yasaklamanın maddi ve manevi olarak zor durumda kalınmasına sebebiyet verdiği belirtilerek kötü niyetli olduğu ifade edildi. 24 saat kala yasaklandığı belirtilen etkinliğe ilişkin açıklamada şunlar aktarıldı:

Piknik, İstanbul Valiliği tarafından pikniğe 24 saat kala keyfi bahanelerle yasaklanmıştır. 32 yıldır bu ve benzeri etkinliklere böylesi bir gerekçe yaratılmamış, 32 yıldır yapılan hiçbir piknik de herhangi bir sorun yaşanmamıştır. AKP in son yıllarda bu yasaklamaları ileri demokrasilerinin, safsatasının üründür.”

Pikniğin güvenliğinin alınamadığı gerekçesi

Her şeyden önce bu kararın son güne kadar bekletilmesinin; yapılan onca hazırlığın yok sayılarak, üyelerin pandemi nedeniyle bir araya gelme arzusunu ve ekonomik olarak çok ağır bir yük altına girmeleri sağlandıktan sonra bildirilmesinin, yapılan işlemin her türden iyi niyetten uzak olduğunu gösterdiği vurgulanırken açıklamada ayrıca şu sözlere yer verildi:

“Öne sürülen gerekçelendirmede, Birlik ve Dayanışma ‘pikniğimizin güvenliğini alamadıkları!’ böylesi olasılıklara karşı önlem almak, güvenlik içinde yapmamızı sağlamakla yükümlü olanların, bu gerekçelendirmeyi demokratik hakkımızın yasaklanması gerekçesi yapmaları, temel hukuk normlarının ihlalidir.”

‘Dersim halkının inancına, anadiline, doğasına saygı talebi yasaklandı’

Ek olarak açıklamada Aysel Doğan’ın cenazesi ve Aynur Doğan’ın konserine ilişkin son dönemde gerçekleştirilen yasaklamalara dikkat çekilerek “Son zamanlarda bu yasaklamaları; Dersim’deki eylem ve etkinliklerdeki engellemelerde, Aysel Doğan’ın cenazesine yapılan baskılarda, Aynur Doğan ve Metin-Kemal Kahraman konserlerine yapılan yasaklarda ve nicelerinde de gördük. Bu keyfi yasaklamaları hep birlikte mücadele ederek durdurup engelleyebiliriz” denildi.

Yasaklama gerekçesinin hukuki meşruiyetten ve demokratik bir toplum ölçüsünde başvurulabilecek gereklilik ve ölçülülük gerekçelerinden bütünüyle yoksun olduğunun vurgulandığı açıklamada şunlara yer verildi:

“Kaldı ki toplanma hakkının, eğlenme hakkının, birlik ve dayanışma hakkının sınırlandırılması, Anayasa’nın 13. Maddesi gereğince ‘anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve ölçülülük ilkesine’ aykırı olamaz. Oysa pikniğimizin yasaklanması, bu barışçıl toplantı hakkımıza, demokratik toplum düzeninin, ölçüsüz bir sınırlamadır. Çünkü demokratik devlet olmanın birinci koşulu halkın beklenti ve temel haklarını güvence altına almak, ona yasakçı, boyun eğdirici bir zihniyetle yaklaşmaktan vazgeçmektir. Oysa bu yasaklama kararıyla mülki amirlik, bir kez daha Dersim halkının inancına, anadiline, doğasına saygı talebini, bunu dillendirme hakkını yasaklamış olmaktadır.”

‘Bize reva görülen yasakçı davranışlar artık yeter!’

“Bize reva görülen bu yasakçı, asimilasyoncu, hak tanımaz davranışlar için artık yeter diyoruz” denilen açıklamada son olarak şu ifadeler kullanıldı:

“Vergi veren, yurttaşlık sorumluluklarını yerine getiren bir toplum olarak kendimizi ifade etme hakkımızın 30’lu ve 94’lü yıllardan farksız bir şekilde yasaklanmaya devam edilmesinin bizlere karşı hukuksuz bir kötü niyet göstergesi olduğunu kamuoyuna ilan ediyor ve kınıyoruz.”

DEDEF pikniğin gelecek bir tarihte gerçekleştirileceğini duyurdu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.