Doğa MücadelesiManşet

Validebağ’da yürütmeyi durdurma kararı

0

Üsküdar’daki Validebağ Korusu yanında bulunan arazi üzerine inşaat yapılmasına tepki gösteren gruba polis müdahale etti. Polis, grubu önce kalkanla uzaklaştırmaya çalıştı; ardından da eylemcilere biber gazıyla müdahale etti. Grubun bekleyişi sürerken, yargıdan önemli bir haber geldi. Validebağ sakinlerinin avukatı Gülsün Özdemir, İdare Mahkemesi’nin, inşaat için yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı.

Özdemir, karar yazısını alır almaz inşaatın durdurulması için belediyeye başvuracaklarını söyledi.

valide 2

İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin Validebağ Korusu yanında bulunan arazide başlayan cami inşaatı için “yürütmeyi durdurma” kararı verdiğinin açıklanmasından sonra, mahalle sakinleri basın açıklaması yaptı. Deniz Alkan adlı mahalle sakini basın açıklamasını okudu.

Açıklamada, dava sürecinde çıkan 3 bilirkişi raporunun da bu alanın “dini tesis” yapılmasına uygun olmadığını belirtmesine ve yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurulmasına rağmen, Üsküdar Belediyesi’nin hukuki sürecin bitmesine ramak kala yangından mal kaçırır gibi inşaatı başlattığı vurgulandı.

Açıklamada, şöyle denildi:

“Mahalle sakinleri, 15 Ekim günü kepçe getirilerek başlatılmaya çalışılan inşaata karşı direndiler. Bu sürede, Belediye Başkanı ile muhtelif defalar görüşüldü. Başkan, hukuki sürecin bekleneceği sözünü verdi. ‘Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararını getirirseniz, duracağız’ denildi. Hem sanal ortamda hem ıslak imza toplanması için çalışmalar yapıldı ve büyük ilgi gördü. Binden fazla imza Üsküdar Belediyesi’ne teslim edildi. Ancak bu sabah park alanındaki araçların çekilmesiyle uyandık. Ardından Çevik Kuvvet polisleri eşliğinde kepçe getirildi. Mahalle sakinleri, kepçelerin önünde oturma eylemi yaptılar. Ancak polisin müdahalesi sonucu kepçenin alana girmesine engel olamadılar. Kadınların sayısının yaklaşık 3 katı kadar Çevik kuvvet polisi alanda bulundu. Mahalle sakinleri olarak İstanbul’un geri kalan tek tük yeşil alanlarından birinin hemen yanı başında, usulsüz olarak yapılan bu betonlaşmaya kesinlikle karşıyız. Koru’nun hemen yanında yapılan bu tesisi, Koru’nun da betonlaştırılmasına yönelik bir adım olarak görüyoruz. Ve inşaata karşı olduğumuzu, zaten yapılaşma baskısı altında olan Validebağ Korusu’na doğrudan açılan bu alanın yeşil alan olarak düzenlenmesi olarak istediğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.”

Açıklamanın ardından, mahalle sakinleri, gönüllü nöbetçilerin alanda nöbet tutmayı sürdüreceğini belirtti. Gerginliğin azalması üzerine Çevik Kuvvet polisleri de uzağa çekildi.

İnşaatın durdurulması için Validebağ sakinleri 6 ayrı dava açmış; İstanbul 7. İdare Mahkemesi 2 davayla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

“İnşaat, koruyu talana açacak bir başlangıç”

Yeşil Gazete’ye konuşan Validebağ sakinlerinden Meltem Düzel Ayral, Çamlıca –Ata Konakları ve Bilfen okulu arasında kalan, neredeyse bir dönüm bile olmayan bu alanın camii yapılmasının “koruyu talana açacak bir başlangıç olduğunu” belirtiyor; “Yapılacak küçücük bir cami, cenazesini kaldıracak cemaat için yol ihtiyacına yol açacak. Yine aynı alan içindeki mevcut üç okulun yaratacağı trafik bu yol ihtiyacıyla birleşerek yeni yol yapımı gerektirecek “kamu ihtiyacı” doğuracak. Bunun sonucunda Validebağ Korusunun içinden geçirilecek bir “yol ile, bu ihtiyaçlar giderilecek ve koru yok olacak.”

Mahalleliler, yürütmeyi durdurma kararını uygulatmak için bugün saat 18.00’de Çamlıca Konakları mevkiinde buluşma çağrısı yaptı.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.