Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi’ne tepki: Validebağ’a dokunmayın, yeter

0

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen tarafından başlatılacağı duyurulan Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi‘ne, Validebağ Savunması‘ndan tepki geldi.

Validebağ Savunması tarafından bugün yapılan basın açıklamasında “Validebağ’a dokunma yeter” denildi.

‘Sürekli ismi değişen projeleri açıklamanızın sebebi nedir?’

Validebağ Savunması, bugün saat 12.00’de Abdülaziz Av Köşkü‘nde Nefes Nöbeti için buluştu. Savunma, saat 16.00’da da bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Türkmen’in yaptığı çelişkili ifadeler hatırlatıldı ve şu sorular soruldu:

Geçtiğimiz hafta Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in ‘Bir yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor’ dediği projeyi Validebağ Korusu Yenileme ve Rehabilitasyon Projesi adıyla yapacaklarını okuduk.

Şimdi kendisine soruyoruz:

1- Zaten bakım ve temizliğini yapmakla yükümlü olduğunuz koruma bandına verdiğiniz inşaat izniyle kurutulan ağaçları kesmek dışında hiçbir şey yapmadığınız halde sürekli ismi değişen projeleri açıklamanızın sebebi nedir?

2- Değişik adlarla açıkladığınız projelerin hangi koruma kurulundan, hangi tarihte onay almıştır?

3- Bir ay önce 500 araçlık otopark, 176 aydınlatma direği, fitness ve çocuk oyun alanlarının yapılacağını söylerken bu hafta 1 metreküp bile beton dökmeyeceği beyanatınız hangi projeye göredir?

4- Bir kamu kuruluşu olarak resmi web sayfanızdan ilgili projeyi tüm teknik detaylarıyla mimari proje çizimleriyle yayımlamak yerine neden medya üzerinden ‘Şunu yapacağız, bunu yapmayacağız’ diye birbiriyle çelişen açıklamalar yapmaktasınız?

‘Korunun ölüm fermanı’

Basın açıklamasında, Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi ismiyle açıklanan son projenin aslında Millet Bahçesi Projesi olduğu ve bu projenin korunun ölüm fermanı olacağının bilirkişi raporlarıyla açıklandığı ifade edildi:

Biz cevap verelim: Çünkü elinizde 2018’de onaylanmış Millet Bahçesi Projesi’nden başka proje yok ve bu projenin korunun ölüm fermanı olacağı da bilirkişi raporlarıyla açıklandı. Sizin ise ranttan başka amacınız yok. Konunun siyasal rantı bir yana ön görülen 30 milyon TL’nin büyük olasılıkla birkaç katına mal olacak projeyle yine birilerine para aktarılacak.

Pandemi döneminde sıkıntı içindeki halka hiçbir destek birilerinin servetine servet katılacak.

‘Hiç beton dökmeyeceğiz, 7 bin ağaç dikeceğiz’ diyerek ve Validebağ Korusu Yenileme ve Rehabilitasyon Projesi adıyla açıkladığınız projenize gelince, Validebağ Korusu 1. derece sit alanıdır. Topografyası, ağacı, kuşu, kelebeği, çalısı, açık alanlarıyla doğal bir ekolojik bütündür. Doğayı yenileyemezsiniz. Doğa, kendi döngüsü içinde kendini yeniler.

Doğayı rehabilite edemezsiniz. Ancak bütüncül bir yaklaşımla insan ve betonlaşma baskısına karşı korursunuz.

7 bin ağaç dikmenin korunun ekosistemine, göçmen kuşların konaklama alanlarına etkilerini açıklamaya gerek duymuyor, sizi öncelikle görevinizi yapmaya davet ediyoruz. Önce korudaki her bir ağaç için bakım planı yapın, anıt ağaçları doğal çitle çevreleyerek korumaya alın, ağaçların kırılan dallarını ve tepe çökmesine neden olan su sürgünlerini alın.

Korudaki köpek saldırılarından şikayet edeceğinize hayvan gönüllülerini kısırlaştırma için yakalama çalışmalarına kaç senedir vermediğiniz desteği verin.

Çöp kutularını koymak için bir projeye ihtiyacınız yok. Koruya yeterli sayıda çöp kutusu koyun ve düzenli olarak çöpleri toplayın. Elbette tahsise gerekçe olan temizlik ve bakım görevleriniz bunlarla sınırlı değil.

Sz işinizi yapmaya başlayın, biz size anlatmaya devam ederiz.”

Hilmi Türkmen, projeyle koruya 7 bin ağaç dikileceğini, projede beton kullanılmayacağını, korunun temizliğinin ve rehabilitasyonunun yapılacağını ileri sürmüştü.

You may also like

Comments

Comments are closed.