Manşetİklim KriziTürkiye

Uzun zaman sonra bir ilk: Antalya’ya 29 yıl sonra kar yağdı

0

Antalya‘da kayıtlı zamanların en yüksek kar kalınlığı 7 Ocak 1993 tarihinde 5 santim olarak ölçülmüştü. Meteorolojinin uyarıları doğrultusunda kent merkezinde beklenen kar, gece saat 03.00 sıralarında başladı.

Yağış, kıyı kesimlerde karla karışık yağmur ve kar, yüksek rakımlı yerlerde kar şeklinde görüldü. Sabaha karşı karın yağacağı haberini alan Antalyalılar gece uyumadı. Kent merkezine aileleriyle birlikte inenler, yağışla birlikte büyük sevinç yaşadı. Zaman zaman şiddetini arttıran kar yere düşer düşmez erirken, birçok kişi o anları cep telefonları ile görüntüledi.

Antalyalılar kar yağışından memnun. Daha önce hiç kar görmediğini anlatan Mehmet Emin Korkmaz, “Kar görmek için sabah erkenden uyandım. Çok heyecanlıyım. Sevinçli ve heyecanlıyım” diyor.

DHA’nın aktardığına göre, 29 yıl önce kar yağdığında ilkokula giden bir öğrenci olduğunu anlatan Esma Yılmaz ise şöyle konuştu: “O zaman ilkokul birinci sınıf öğrencisiydim. Şimdi yeniden görmek nasip oldu. Çocuklarımla birlikte kar yağışını seyretmek için hiç uyumadık. 29 yıl önce yağdığında kar tutmuştu. Şaşkınız.”

Meteoroloji uyarmıştı

Yaz aylarında sıcaklık rekorlarının kırıldığı turizm kenti Antalya’da mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, geçen hafta ortasından itibaren düşmeye başlamıştı.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü de, “Yağışların kentin kıyı kesimleri ile batısında hafif kar (2 ila 6 cm), doğusunun iç kesimlerinde (İbradı, Akseki ve Gündoğmuş çevreleri ile Manavgat’ın, Serik’in, Alanya’nın ve Gazipaşa’nın yüksekleri) yoğun kar (20 cm üzeri) şeklinde olması bekleniyor. Kar yağışlarının 26 Ocak 2022 Çarşamba sabah saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor” uyarısında bulunmuştu.

Kar kalınlığı 1 cm olarak ölçüldü

Antalya kent merkezinde sabah saatlerinde kar yağışı aralıklı etkili olurken, Beydağları ve Masadağı etekleri karla kaplandı. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise “Bölgemizde an itibarıyla kar kalınlıkları Antalya Havalimanı’nda 1 cm olarak ölçüldü” denildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.