EkolojiBilim-TeknolojiManşet

Uydulardan elde edilen görüntülerle okyanustaki plastik kirliliği azaltılabilir

0

23 Nisan’da yayınlanan bir araştırma plastik poşet ve şişe gibi okyanusta plastik kirliliğine sebep olan nesnelerin uzaydan uydu aracılığıyla tespit edilerek okyanusların temizlenmesine yardımcı olabileceğini buldu.

Emily Beament’in Ecologist için yazdığı habere göre Plymouth Deniz Laboratuarı‘ndan bilim insanları uzaydan nesnelerin tespit edilmesini sağlayacak metodu geliştirmek için Avrupa Uydu Ajansı’nın Sentinel-2 uydusundan alınan verileri inceledi. 

Yüzer enkaz endeksi

Veriler, okyanusun yüzeyinde yüzen ve su emerken kızıl ötesi ışığı yansıtan nesneleri “yüzer enkaz indeksi” oluşturmak için vurgulamak için ayarlanmış bir algoritma kullanılarak oluşturuldu.

Okyanusun yüzeyinde yüzen ve kızıl ötesi ışık yansıtan nesneleri tespit etmek ve “yüzer enkaz endeksi” oluşturmak için bir algoritma oluşturuldu. Sonrasında yüzer plastiğin optik bir imzasını oluşturmak için Yunanistan’da yer alan Ege Üniversitesi’nde denize yerleştirilen plastik koleksiyonları tarafından edinilen bilgiler kullanıldı.

Ekip ayrıca sistemin yüzen plastiği tanımlamasına yardımcı olmak için Güney Afrika‘nın Durban kentinde şiddetli sel baskınlarından sonra tespit edilen plastik enkaz verilerini kullandı.

Doğal kalıntılar ayrıştırıldı

Araştırmacılar, aynı zamanda, plastik çöp yamalarıyla karışması muhtemel dalgaların karaya attığı odun, deniz yosunu ve denizköpüğü gibi doğal kalıntıları ayırt etmek için de aynı işlemi yaptılar.

Son adım olarak ise İskoçya, Kanada, Gana ve Vietnam kıyılarında, daha önceki çalışmalara ve sosyal medya yayınlarına dayanan dört lokasyonda enkaz koleksiyonlarına odaklanarak “vahşi doğada” plastik yöntemlerini test ettiler.

Yüzde 86 başarı oranı

Uydu görüntülerinin verileri incelemek ve otomatik olarak plastikleri tanıması için hazırlanan algoritma tekrar tekrar denendi ve sonucunda yüzde 86 başarılı olduğu tespit edildi.

Doğal Çevre Araştırma Konseyi (NERC) tarafından fonlanan çalışmanın yazarlarından Dr. Lauren Biermann “Plastik kirliliği küresel bir sorun. Umuyoruz ki bu metot, uydular ve droneların okyanuslarda son bulan plastiği tespit etmek için kullanmada önemli bir adım olur” dedi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.