Hayvan HaklarıManşet

Uyarılara rağmen kürekle açılan yuvadaki caretta carettalar öldü

0

ANTALYAManavgat’a bağlı Side’nin sahilindeki bir plajda caretta carettaların olduğu yuvanın kürekle açılması nedeniyle onlarca yavru deniz kaplumbağası hayatını kaybetti.

Yuvanın kürekle açıldığını gören turistlerin, durumu yetkililere bildirmesi ardından bölgeye gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri yuvanın kürekle bozulması nedeniyle içerisinde bulunan yavruların zarar gördüğünü belirleyerek tutanak tuttu.

Bölgeye gelen Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği (DEKAFOK) ekibi, yuvanın bozulduğunu tespit etti.

Plaj görevlisinin, yavru deniz kaplumbağalarının yuvadan çıkmaları için yardımcı olduğunu ileri sürdüğü öğrenildi.

DEKAFOK Başkanı Seher Akyol, caretta caretta deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarını denetlediklerini, yavruların güvenli bir şekilde denize ulaşması için çalışma yürüttüklerini aktardı.

Akyol, “Orada yavruların erken çıkarıldığını, maalesef çok fazla yavrunun öldüğünü gördük. 14 tanesi göbek bağı kopmadan denize bırakıldı. 12’si yumurtada üzeri açılıp parçalandığı için öldü. 28 tanesinin dış kabuğu bulundu ama akıbetini bilmiyoruz” dedi

İnsan tehdidi

Caretta carettaların hayatı insanların yaşam alanlarını işgal etmesi nedeniyle oldukça büyük bir tehdit altında. Daha önce de onlarca kez caretta carettalar yangın dumanları, sahile koyulan koşu bantları, şezlonglar ve niceleri nedeniyle ölmüştü. 

Öte yandan iklim krizi de carettaların kuluçka süresini azaltmış durumda. Geçen yıl yapılan araştırmalar kuluçka süresinin 50-60 günden 47 güne düştüğünü ortaya koymuştu. 

Ayrıca gelecek yıllarda suların yükselmesi de bekleniyor ve bunun da deniz kaplumbağalarını tehdit eden bir başka sorun olduğu daha önce açıklanmıştı. 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.