Kültür-SanatManşet

Usta sanatçı Ayla Algan yaşamını yitirdi

0

Tiyatro sanatçısı, yönetmen, şarkıcı ve eğitmen Ayla Algan, 86 yaşında geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti.

Algan’ın ailesinden alınan bilgiye göre, sanatçı evinde senaryo okurken aniden rahatsızlanarak saat 19.00 sıralarında ambulansla Taksim Acıbadem Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak beyin kanaması geçirdiği belirlenen Algan, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya platformu X’ten (eski adıyla Twitter) yaptığı açıklamada, “Tiyatro ve sinema dünyamızın değerli oyuncusu, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Ayla Algan’ın vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Usta sanatçıya Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” dedi.

Ayla Algan için 6 Ocak Cumartesi günü saat 10.30’da İBB Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi‘nde bir tören düzenlenecek.

Cenaze, öğle ezanı sonrası Teşvikiye Camisi‘nde kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı‘nda toprağa verilecek.

Ayla Algan kimdir?

Ayla Algan, 29 Ekim 1937 tarihinde İstanbul‘da doğdu. Küçük yaşlardan itibaren piyano, bale ve şan dersleri alan Algan, ortaokulu İstanbul’da Notre Dame de Sion’da, lise eğitimini Fransa’da Versailler Lisesi‘nde tamamladı.

Beklan Algan’la tanışmasından altı ay sonra 1953 yılında evlendi. Ardından eşiyle birlikte Amerika‘ya giden Algan, Actors Studio‘da tiyatro eğitimine başladı.

Muhsin Ertuğrul‘un Türkiye‘ye çağırması üzerine 1960’ta dönen Ayla Algan, aynı yıl İstanbul Şehir Tiyatrosu‘nda sahne almaya başladı.

1961 yılında Hamlet‘te hem Ophelia hem Hamlet karakterini canlandırdı.

1964’te Ertem Göreç‘in yönettiği ve Vedat Türkali‘nin senaryosunu yazdığı “Karanlıkta Uyananlar” adlı filmde ilk sinema deneyimini yaşayan  Algan, 1966’da ise Atıf Yılmaz‘ın yönettiği “Ah Güzel İstanbul” filmiyle ilk kez başrolde yer aldı. Algan özellikle “Ah Güzel İstanbul” filmiyle büyük beğeni topladı.

Sadri Alışık ve Ayla Algan, Ah Güzel İstanbul.

1965’te “Fizikçiler” oyunundaki performansıyla İlhan İskender‘den En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanan Ayla Algan, tiyatronun kolektif bir sanat olduğunu belirterek ödülü geri çevirdi.

1966’da Muhsin Ertuğrul’un istifası üzerine İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan ayrıldı. Bir süre Language and Culture Center (LCC) Tiyatro Okulu’nda tiyatro öğretmenliği ve oyuncu çalıştırma dersleri verdi. Öğrencileri arasında Macit Koper, Taner Barlas, Cezmi Baskın, Meral Çetinkaya ve Rutkay Aziz gibi isimler yer aldı.

1972-1979 yılları Paris‘te yaşayan ve müzikle ilgilenen Ayla Algan, 1972’de Turizm Bakanlığının isteği üzerine Yunus Emre‘nin 650. yıl dönümü için bir albüm hazırladı.

1973’te Bulgaristan‘daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması‘nda savaş karşıtı bir şarkı seslendirerek ikincilik ödülü kazanan Ayla Algan, aynı yıl “UNICEF Onur Ödülü”ne layık görüldü.

1977’de Polonya Sopot Festivali‘nde, Oda Kızılderililerinin sorunlarına dikkat çeken bir şarkıyla dünya birinciliği elde etti.

Şener Şen ve Ayla Algan. Fotoğraf: Tiyatro Online

12 Eylül’den sonra 1980’de Berlin‘e gidip, Schaubühne Tiyatrosu‘nda dört yıl boyunca Tuncel Kurtiz, Şener Şen, Macit Koper gibi sanatçılarla işçi tiyatrosu yaptı.

1996’da İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı yapan sanatçı, 1999-2001 sezonunda Kenan Işık’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları‘nda sahnelediği Şeyh Galip’in “Aşk Hastası” oyununu oynadıktan sonra, Şehir Tiyatroları’ndan emekli oldu.

Sanat hayatı boyunca birçok oyunda başarılı performans sergileyen Algan, “Seni Seviyorum Rosa”, “Harem Suare”, “O da Beni Seviyor” gibi onlarca filmde ve “Biz Size Aşık Olduk”, “Üzgünüm Leyla”, “Aliye” gibi çeşitli dizilerde rol aldı.

Ayla Algan, 2022’de Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü‘ne layık görülmüştü.

You may also like

Comments

Comments are closed.