Doğa MücadelesiManşetYerel

Uskumruköylüler yine yollarda: Sit alanında beton santrali olmaz, kamu yararı yok!

0

İstanbul’un Sarıyer ilçesindeki Uskumruköy‘de, İÇTAŞ‘ın yapmak istediği beton santraline karşı bölgede yaşayanlar 11’inci kez basın açıklaması yaptı.

İÇTAŞ, linyit madenini Akbelen Ormanı‘na genişleterek ormanı yok etmek isteyen YK Enerji’nin, Limak‘la birlikte ortağı olan şirket.

Santralin inşa edilmek istendiği SİT alanının önünde bir araya gelen vatandaşlar, inşaatın iptal edilmesini istedi. Bölgenin SİT alanı olduğu hatırlatılarak, kamu görevlilerine yönelik yetkilerini kötüye kullanmaması yönünde uyarıda bulunuldu.

Burada yaptıkları açıklamada, gerçekleştirilen projede kamu yararının bulunmadığı, aksine beton santralinin bölge halkının zararına olduğuna vurgu yapıldı: “Sağlıklı ortamda yaşama hakkı devletin her vatandaşa sağlaması gereken öncelikli görevidir. Yetkisi olmasına rağmen bu hukuksuzluğa ve hak gasbına engel olmayan bütün devlet kurumları ve yerel yöneticiler de aynı sorumluluğa ortak olmaktadırlar.”

Uskumruköylüler, Orman Genel Müdürlüğü‘nün (OGM) ise şirketin beton santrali için kestiği çam ağaçlarına ilişkin duruma seyirci kaldığı kaydetti:

İstanbul’da Belgrad Ormanı yakınına beton santrali inşaatı: Ne ruhsat, ne izin, ne ÇED var
Belgrad Ormanı yanında beton santrali: Doğa katili… İstemiyoruz!

“Uskumruköy’de, İCA (İÇTAŞ) şirketinin şantiye sahasına çevirdiği SİT alanının önünde 11. kez toplandık. Yasa veya mahkeme kararı tanımaksızın faaliyet göstermeyi alışkanlık haline getirmiş bu şirketin doğa katliamı konusundaki kabarık sicili, Akbelen’de giriştiği kıyımla birlikte bütün ülke tarafından anlaşılmış oldu. Aynı şirket, Uskumruköy’de KMO ile tahrip ettiği, sonrasında ise OGM personelinin ağaçlandırdığı sahaya tekrar tecavüz etmekte herhangi bir sakınca görmemiştir. Şirketin kaçak beton santraline yol açmak için kestiği yüzlerce çam ağacına karşın OGM seyirci olmaktan öteye gitmemiştir.

Belgrad Ormanı’nın kıyısında ÇED’siz inşaat 

ÇED raporu ve tabelası dahi bulunmayan bu santrale elektrik direkleriyle enerji transferi yapılmaya başlandığını da bildiren vatandaşlar, bölgede hafriyat kamyon trafiğinin de muazzam boyutlara ulaştığını söyledi.

Açıklamanın devamında şunlar denildi:

“Yerleşim yerlerinin ve tarımsal üretim yapan köylerin bitişiğinde, Belgrad Ormanı’nın kıyısında bulunan; su kaynağının ve SİT alanının üzerine çöken, havayı zehirleyen, can ve mal güvenliğini tehdit eden, orman varlığımıza kast eden bir santralde kamu yararı olamayacağı gün gibi ortadadır. Üstüne üstlük taşıma kapasitesinin çok üzerine çıkmış bir şehirde nüfus artışını körükleyen ve betonlaşmayla kalan doğal alanların yok olmasına neden olan her proje, doğal olarak İstanbul için ciddi olumsuzluklar yaratma potansiyeline sahiptir.”

Uskumruköylüler, bu hukuksuzluğa ve hak gasbına engel olmayan bütün devlet kurumları ve yerel yöneticiler de aynı sorumluluğa ortak olduğuna vurgu yaptı; şikayetçi olmaya, mücadelelerini büyütmeye devam edeceklerini kaydetti.

You may also like

Comments

Comments are closed.