Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Uluslararası Tematik Sosyal Forum başladı: Birleşen halklar yenilmez

0

Endonezya’nın Semarang şehrinde gerçekleştirilen Maden ve Sömürü Madenciliği Ekonomisi konusundaki Tematik Sosyal Forum 2023 dün (17 Ekim) başladı.

Foruma Uzak Doğu Asya, Orta Asya, Japonya, Hindistan, Orta Avrupa, Kuzey Avrupa, Afrika, Latin Amerika, Kuzey Amerika, Ortadoğu, Avustralya, Okyanusya’dan çok farklı ülkelerden 200’ün üzerinde katılım sağlandı.

Uzak Doğu Asya’daki çok sayıda ülkeden maden mücadelesi veren örgütlerden kadın örgütlerine, inanç örgütlerinden sendikalara, yerel halkların savunucularından balıkçılara kadar farklı grupların ortak organizasyonu ile düzenlenen forum, Endonezyalı yerel bir müzik grubunun doğa ile ilgili şarkıları ile açıldı.

Uluslararası tematik sosyal forumda Kazdağları mücadelesi konuşuldu

Farklı bölgelerin forumdan beklentilerinin sunulduğu açılış bölümünün akabinde ana oturumlara geçilerek Yerel mücadelelerden örneklerin sunumu gerçekleştirildi. Foruma katılan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği de “Kirazlı Altın Madeni Mücadelesi”ni anlattı.

İkinci oturumda ise forumun küresel politik kapsamı konuşuldu. Altı farklı bölgeden gelen konuşmacılar, kapitalizm ve madencilik arasındaki bağ, ulusötesi şirketlerin ve yerel iktidarların rolü, yaşanılan insan hakları ihlallerine değindi.

Üçüncü oturumda ise iklim adaleti, adil dönüşüm ve dönüşüm mineralleri arasındaki bağlantılara değinildi; farklı ülkelerden beş konuşmacı bölgelerindeki durumu aktardı. Yenilenebilir enerji için gereken minerallerin madencilikte yeni bir sömürü kaynağı olacağının altı çizildi. Madenciliğin yarattığı ekolojik yıkımlardan en çok kadın ve çocukların etkilendiğine de değinildi. Dördüncü oturumda, dışlanmakta olan ve sözünü söylemek için olanak bulamayan yerel halkların, kadınların, engellilerin temsilcileri yaşadıkları ayrımcılığa ve katmerli sömürüye dikkat çekti.

‘Birleşen halklar yenilmez’

Uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yapılan forumda, Endonezyaca “Rakyat bersatu tak bisa sikalahkan (Birleşen halklar yenilmez)” sloganı atıldı.

Oturumların sonunda salondan çok sayıda katılımcı da ülkelerindeki durumu ve mücadele deneyimlerini paylaştı. Tematik Sosyal Forum 2023, bugün (18 Ekim) yeni oturumlar ve atölyelerle devam edecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.