ManşetTürkiye

Uluslararası Hrant Dink Ödülü Osman Kavala ve Mozn Hassan’a verildi

0

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün on ikincisi, 15 Eylül Salı akşamı, 20.00’de Hrant Dink Vakfı sosyal medya hesaplarından yayınlanan çevrimiçi törenle sahiplerini buldu. Ödülü, Türkiye’den Osman Kavala ve Mısır’dan Mozn Hassan aldı

Şebnem Bozoklu ve Alican Yücesoy’un Türkçe; Ece Dizdar’ın İngilizce dilinde sunuculuğunu üstlendiği törene 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı ev sahipliği yaptı.Törende, açılış konuşmasını Uluslararası Hrant Dink Ödülü Komite Başkanı Ahmet İnsel yaptı.

Geceye özel performanslarıyla Arto Tunçboyacıyan, Can Bonomo, Dialog Project, Kalben, Kudsi Erguner ve O.F.F. yer aldı.

Ödül sahibi kadın hakları savunucusu Mozn Hassan, Mısır’dan gönderdiği konuşmada “Kadınlara ve diğer savunmasız gruplara yönelik her türden ayrımcılığa karşı verdikleri mücadeleler vesilesiyle bu ödülü alan, dünyanın çeşitli yerlerinden feministlerin arasına katılmış olmaktan onur duyuyorum” dedi.

Kavala: Önyargılar akılla ve diyalogla aşılabilir

Türkiye’den ödül sahibi insan hakları savunucusu Osman Kavala cezaevinden ilettiği mektupta “Farklı toplum kesimleri, farklı ülkelerde yaşayanlar arasında oluşmuş önyargıların, aklı kullanarak, konuşarak ve dinleyerek aşılabileceğine inanıyorum” cümlesiyle diyaloğun önemini vurguladı.

Yılın ışıkları belli oldu

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, yaptıklarıyla insana, insanlığa ‘ışık’ tutanların anıldığı, risk alan, yol açan insanların ve toplulukların selamlandığı videoyla 2020 yılının ‘ışıklar’ı gösterildi.

Bu yılın ‘ışıklar’ı arasında, Türkiye’den Şili’ye, Endonezya’dan Lübnan’a, ABD’den Almanya’ya Hindistan’dan Çin’e, kadın ve insan hakları savunucularının yanı sıra, barış, eşit yurttaşlık, demokrasi ve adalet talepleriyle ilham veren kişiler ve girişimler yer aldı.

Törende Rakel Dink, Tekirdağ Malkara’daki restorasyon bekleyen Surp Toros Ermeni Kilisesi’nden eşi Hrant Dink’in sevdiği şarkılardan birini seslendirdi. Gece Arto Tunçboyacıyan’ın tören için özel olarak hazırladığı ‘Son Dakika Golü’ şarkısıyla son buldu.

Jüri

Ödülün bu yılki jürisinde, 2019 yılı ödül sahibi kadın hakları savunucusu Nebahat Akkoç, çevre ve insan hakları aktivisti Agnes Kharsiing, yönetmen Emin Alper, yazar Tanıl Bora, hukukçu Cesar Rodriguez Garavito, yönetmen Robert Guediguian, avukat Viviana Krsticevic, çocuk hakları aktivisti Molly Melching, yazar ve diplomat Şafak Pavey, siyaset bilimci Füsun Üstel  ve Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink bulunuyor.

Ödül töreni, Hrant Dink Vakfı’nın sosyal medya hesaplarından yayınlandı. Geceye dair tüm detaylar, törenle eşzamanlı olarak, vakfın ve ödülün Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarında, #HrantDinkÖdülü, #UmuduÇoğalt, #DayanışmaGüçlendirir; #HrantDinkAward, #BuildHope, #StrongerTogether; #ՀրանդՏինքՄրցանակ, #բազմապատկէյոյսը, #զօրակցութիւնըուժէhashtag’leriyle paylaşıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.