ManşetEnerjiİklim Krizi

Uluslararası Enerji Ajansı: Salgın yenilenebilir enerji üretimini artıracak

0
Görsel: AA

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2020 Küresel Enerji Durum Raporu’nu yayımladı. Raporda yeni koronavirüs salgınının yakıtlar üzerindeki olağanüstü etkisi değerlendirilerek bu yılki veriler üzerinden bir dizi öngörüde bulunuldu.

Rapora göre bu yıl içinde şimdiye kadar kömür ve doğal gaz kullanımı karantina esnasında özellikle çok etkilenirken, sadece güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjiler artış gösteriyor.

2020 yılında yükselecek tek enerji kaynağı, düşük işletim maliyetleri ve şebekelere öncelikli erişim imkanı sayesinde küresel enerji üretimindeki payında artış beklenen yenilenebilir enerjiler olacak.

Yenilenebilir enerji artış hızı düşebilir

Bu yıl belli başlı kilit bölgelerde tedarik zincirinde aksama olmasına rağmen, hidrolik enerjinin de katkısıyla güneş (fotovoltaik) ve rüzgar enerjisi, 2020 yılında yenilenebilir elektrik üretimin payını yüzde beş artırma yolunda ilerliyor.

Buna karşın, 2020 yılında yenilenebilir enerjilerin yükselişine rağmen, yükselme hızının daha önceki senelere göre daha düşük olması bekleniyor.

Nükleerde yüzde üç düşüş

Raporda düşük-karbonlu enerji kaynaklarından biri olarak ifade edilen nükleerin, bu yıl, 2019 yılında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde üç oranında düşmesi bekleniyor.

Enerji sektörü dışındaki yenilenebilirler için ise işler o kadar iyi değil. Ulaşım ve seyahat üzerindeki kısıtlamalar karayolu ulaşımı talebini aşağı çektiği için, bioyakıtlara yönelik küresel talebin 2020’de büyük oranda düşmesi bekleniyor.

Birol: Emisyonlarda keskin yükselişler görebiliriz

IEA yöneticisi Fatih Birol yaptığı açıklamada “2008 Mali Krizi sonrası fikir verecekse, ekonomik koşullar iyileştikçe emisyonlarda keskin yükselişler göreceğimiz muhtemel. Ancak hükümetlerin ekonomik iyileşme planlarının merkezine temiz enerji teknolojilerini koyarak bu deneyimden ders çıkarmaları gerekiyor”dedi.

Birol, Covid-19 krizinin, modern toplumların sağlık hizmetleri, işletmeleri ve günlük hayattaki temel ihtiyaçları için güvenilir enerji kaynaklarına bağımlı olduğunun altını çizdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.