İklim KriziManşet

Uluslararası Enerji Ajansı: Küresel karbondioksit emisyonları tırmanışa geçti

0
Ulaşım kaynaklı küresel karbondioksit emisyonları 2020 yılında yüzde 14 düştü.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) küresel karbondioksit emisyonlarının 2020 yılında pandemi nedeniyle yüzde 5,8 seviyesinde düştüğünü ancak yeniden tırmanışa geçtiğini açıkladı.

Salı günü yapılan açıklamada Aralık 2020 tarihinde büyük ekonomilerin enerji talebindeki artış ile birlikte emisyonlarını Aralık 2019’a kıyasla yüzde 2 (60 milyon ton) artırdığı belirtildi.

Çin emisyonu azalmayan tek ülke oldu

Rapora göre en büyük sera gazı salıcısı Çin, 2020 yılında emisyonlarını bir önceki yıla kıyasla yüzde 0.8 artıran (75 milyon ton) tek ülkeydi.

En büyük üçüncü sera gazı salıcısı Hindistan ise koronavirüs tedbirlerinin azalmasıyla birlikte Ekim 2020’de 2019 seviyesinin üzerine çıktı.

küresel karbondioksit emisyonları

Küresel karbondioksit emisyonları tırmanışta

‘Temiz enerjiye geçişteki eksikliği gösteriyor’

UEA genel müdürü Fatih Birol, “Geçen yılın sonuna doğru küresel karbon emisyonlarındaki toparlanma, dünya çapında temiz enerji geçişlerini hızlandırmak için yeterince adım atılmadığına dair kesin bir uyarı” ifadelerini kullandı.

Birol ek olarak “Bu yıl küresel bir ekonomik toparlanmaya ilişkin mevcut beklentiler doğrulanırsa ve dünyanın en büyük ekonomilerinde büyük politika değişikliklerinin olmaması durumunda, küresel emisyonların 2021’de artması muhtemel” değerlendirmesinde bulundu.

Enerji talebi yüzde 4 azaldı

Kilitlenmeler ve diğer kısıtlamalar endüstriyel faaliyeti ve ulaşımı sınırlandırdığı için 2020’de birincil enerji talebi yüzde 4 seviyesinde düşüş yaşamıştı.

UEA bunun emisyonlarda neredeyse 2 milyar ton gibi eşi benzeri görülmemiş bir düşüşe yol açtığını söyledi. Bu miktar, Avrupa Birliği’nin emisyonlarının küresel miktardan tamamen çıkması gibi bir oranı temsil ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı

Uluslararası EnerjiAjansı: 2020 yılında enerji talebi yüzde 4 düştü

Yenilenebilir enerji arttı

Enerji talebi azalmasına rağmen, yenilenebilir enerji üretiminin büyümesi düşüşe en büyük katkıda bulundu.

Yenilenebilir enerjinin elektrik üretiminde payı geçen yıl yüzde 27 iken yüzde 29’a yükseldi. Ulaşım kaynaklı emisyonlar ise 2020 yılında, 2019 seviyelerine kıyasla yüzde 14 düştü.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.