Pandemi süresince azalan emisyonlar bizi kurtarmayacak

Yeni yapılan bir araştırma izolasyon ve karantina önlemleri sırasında azalan emisyonların küresel sıcaklıklarda 2030’a kadar yalnızca 0,01 derecelik bir azalış sağlayacağını ortaya koydu.

Tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgının yarattığı ekonomik durgunluk ülkelerin karbon emisyonlarında keskin düşüşler yaşanmasına neden oldu.

Ancak yeni çıkan bir araştırma karşımızdaki tablonun o kadar da iyi olmadığını, yaşanan düşüşlerin küresel ısıtmayı yavaşlatmak açısından ‘ihmal edilebilir’ düzeyde bir katkısı olduğunu söylüyor.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre emisyonlarda yaşanan düşüş 2030’a kadar küresel sıcaklıklarda sadece 0,01 derece azalma sağlayacak.

Kurtarma paketleri daha etkili olabilir

Öte yandan araştırmacılar asıl olarak hükümetlerin koronavirüs sonrası toparlanma fonlarında yeşil toparlanma ve fosil yakıtlardan arınma için büyük meblağlar ayırmasının küresel sıcaklıkları endüstri öncesi döneme kıyasla 1,5 derece ısınmanın altında tutma şansı verebileceğini belirtiyor. Yazarlar koronavirüsün insanlık için bir kırılma anı olduğuna dikkat çekiyor.

Araştırma Google ve Apple tarafından sağlanan hareketlilik verilerine dayanıyor. İnsanların çalışma ve seyahat sürelerine dair fikir sağlayan bu veriler uzmanların emisyon seviyesi hakkında tahminde bulunmasını sağlıyor.

Emisyonlar yüzde 25 düştü

Veriler fosil yakıtlardan ortaya çıkan emisyonların yüzde 99’undan sorumlu 123 ülkeyi kapsıyor. Araştırmanın sonuçları Nisan ayından bu yana karbondioksit emisyonlarının yüzde 25, azot oksitin ise yüzde 30 seviyesinde düştüğünü gösteriyor.

Düşülerin temel sebebi ise genel izolasyon ve karantina önlemleri sırasında düşen insan hareketliliği. Araştırmacılar karantinayı sürdürmenin imkansız olduğunun altını çiziyor. O yüzden de sıfır karbon ekonomiye geçmek için büyük çapta dönüşümler yapılması gerekiyor.

Kurtarma paketleri en büyük şansımız

Guardian’ın aktardığına göre Leeds Üniversitesi’nden Prof. Piers Forster “Pandeminin doğrudan etkisi ihmal edilebilir olacak. Ancak ekonomik toparlanma sırasında fosil yakıt yatırımlarının azalması gibi önlemler 2050 yılına kadar bizi 0.3 derecelik  bir artıştan koruyabilir” dedi.

2019 yılında küresel sıcaklıklar ortalama sıcaklıkların 1.1 santigrat derece üzerinde ölçümlendi. Bu sıcaklığın 2050 yılına geldiğinde 0.6 derece daha artması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR