TürkiyeLGBTİ+Manşet

Uluslararası Af Örgütü, ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde yargılananlar için dayanışmaya çağırıyor

0

Uluslararası Af Örgütü 2019 yılında ‘ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları için gözaltına alınan ve yargılanan 18 öğrenci bir akademisyen için dayanışmaya çağrısı yaptı.

Örgüt tarafından yapılan açıklamada suçlu bulunurlarsa üç yıla kadar hapis cezası istenen kişilerin kendilerine yöneltilen tüm suçlamalardan beraat etmesi gerektiği belirtildi.

Neler yaşandı?

1996’da kurulan ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, 2011’den beri her yıl kampüste Onur Yürüyüşü düzenliyordu. ODTÜ kampüsündeki Onur Yürüyüşü’ne katılanların sayısı ve görünürlüğü son yıllarda daha da artmıştı.

Ancak 2019’da üniversite yönetimi, 10 Mayıs’ta kampüste gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüşe izin verilmeyeceğini açıkladı. Yasaklanan yürüşün ardından yapılan oturma eyleminin dağılması için de okula polis çağırıldı. Polisin gelmesiyle birlikte en az 22 kişi gözaltına alındı.

‘Barışçıl toplanma haklarını kullandılar’

Af Örgütü konuyla ilgili yaptığı açıklamada “ODTÜ Biyoloji Bölümü öğrencileri Melike Balkan ve Özgür Gür, üniversitelerinde lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks (LGBTİ+) haklarını savunmak için mücadele ediyor” denildi. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nın önde gelen üyeleri olarak yıllarca kampüste Onur Yürüyüşü düzenlediler. Ancak Mayıs 2019’da üniversite yönetimi, Onur Yürüyüşü’nü yasakladı ve yasaklama kararının ardından düzenlenen barışçıl oturma eylemini dağıtması için polis çağırdı. 18 öğrenci ve akademisyen, yalnızca barışçıl toplanma haklarını kullanmış oldukları halde yargılanıyor

‘Tüm savunucular beraat etmeli’

Tüm savunucuların suçlamalardan beraat etmesi gerektiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Grup, yürüyüşe izin verilmemesinin ardından oturma eylemi düzenledi. Buna karşılık üniversite yönetimi polis çağırdı. Polis, barışçıl protestoculara karşı biber gazı da dahil olmak üzere aşırı güç kullandı ve aralarında Melike ve Özgür’ün de bulunduğu en az 22 öğrenci ile bir akademisyeni gözaltına aldı.

18 öğrenci ve bir akademisyen, yalnızca barışçıl toplanma haklarını kullanmış oldukları halde yargılanıyor. Suçlu bulundukları takdirde üç yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebilirler. Türkiye, ODTÜ Onur Yürüyüşü savunucularını tüm suçlamalardan beraat ettirmeli.

Dayanışma göster

Örgüt, yargılanan Melike ve Özgür ile diğerleri için dayanışma çağrısında bulunarak “Twitter & Instagram’da ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nın @odtülgbti hesaplarını ziyaret et. Gökkuşağı bayrağıyla çektiğin bir fotoğrafını, destek mesajınla @odtulgbti hesabını etiketleyerek sosyal medya hesaplarında paylaş” dedi.

Ayrıca yargılamalara karşı başlatılan imza kampanyasına buradan destek verilebiliyor.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.