Rusya’nın Ukrayna’yı işgali üç haftayı geride bıraktı.
Birleşmiş Milletler‘in (BM) en üst mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Rusya’nın derhal Ukrayna‘daki askeri operasyonlarını durdurması çağrısında bulundu.
Ukrayna, Uluslararası Adalet Divanı‘na başvurmuş ve yargıçlarından Rusya’nın ülkedeki şiddetli işgaline son vermesini talep eden bir tedbir kararı vermelerini istemişti.
Karar büyük ölçüde sembolik olsa da Ukrayna hükümeti tarafından memnuniyetle karşılandı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ICJ‘nin bu açıklamasını “ülkesinin kazandığı bir zafer” olarak tanımladı, Rusya’nın bu kadara uymadığı takdirde daha fazla yalnız kalacağını belirtti. Zelenski, “Rus ekonomisi hala askeri gücünü koruyabiliyor. Bu yüzden Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketlerine ihtiyaç var. Dünya artık Rusya’nın bir terör devleti haline geldiğini resmen kabul etmeli” dedi.
Zelenski, gece yayımlandığı konuşmada, dünya liderlerinden Rus liderlere daha fazla yaptırım uygulamalarını ve savaşı sona erdirmesi için hükümete baskı yapılmasına yardımcı olmalarını istedi.
Taraflar arasındaki müzakerelere ilşikin konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ukrayna’nın tarafsız ülke olması ve silahsızlandırması için barış görüşmelerine hazırız” ifadesin kullandı ve Batı’nın küresel hakimiyet kurma ve Rusya’yı parçalama girişiminde başarılı olmayacağını söyledi.
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov da Ukrayna’nın Avusturya ve İsveç’e benzer bir statüye sahip tarafsız bir devlet haline gelmesinin müzakerelerde tartışıldığını ve bunun bir uzlaşma olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Bu statü, Ukrayna’nın bir ordusu olmasına izin verse de, ülkede yabancı üs ve birliklerin bulunmasına izin vermiyor.
Rusya ile barış görüşmelerine katılan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisi başkanı Mikhail Podolyak ise Twitter paylaşımında, “Müzakerelerdeki pozisyonumuz gayet net; yasal güvenceye alınmış güvenlik garantileri, ateşkes; Rus askerlerinin çekilmesi. Bu da ancak Ukrayna ve Rusya liderleri arasında doğrudan diyalogla mümkündür” açıklamasını yaptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Moskova‘da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, “Türkiye başından beri net bir tutum sergilemiş; dengeli, objektif ve hukuktan yana tutumunu göstermiştir. Her ki tarafla da konuşabilen bir ülke olarak dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Montrö Sözleşmesi’ni her zaman olduğu gibi yine tam olarak uygulayacağımızı açıkladık” açıklamasında bulundu.
“Türkiye’nin dengeli tutumu bizim için çok kıymetli” diyen Lavrov, “Ukrayna konusunda Ankara pragmatik bir çizgi izliyor, yaklaşımı son derece dengeli. Rusya’ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı” ifadesini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Çavuşoğlu ile yaptığı telefon konuşmasında Türkiye’ye Ukrayna’ya yardımları için teşekkür etti.
BM Güvenlik Konseyi‘nin bugün öğleden sonra acil toplanacağı duyuruldu. Toplantıya ABD ve konseyin diğer beş Avrupalı üyesi (İngiltere, Fransa, Arnavutluk, İrlanda ve Norveç) tarafından çağrı yapıldı. Toplantıda BM kurumlarının, Ukrayna’daki kötüleşen insani durum ve üç milyondan fazla mültecinin durumu hakkında konseye bilgi vermesi bekleniyor. Rusya, Çin, ABD, İngiltere ve Fransa konseyin daimi üyeleri.
Mauripol’de sivillerin sığındığı bina vuruldu
Mariupol belediye meclisi dün yaklaşık 11 bin kişinin kuşatma altındaki şehirden ayrıldığını söyledi. Rus güçlerinin kuşatması altındaki kentte iki haftadır ısı, gıda ve temiz suya erişim yok. Toplu tahliye için tekrarlanan bazı girişimler, Rus kuvvetlerinin saldırısı sonucu başarısız olmuştu.
Belediye, Mauripol’de sivillerin bombalardan kaçarak şehirdeki bir tiyatro binasına sığındığını söyledi. Dün bir Rus hava saldırısının binayı vurduğu ve büyük ölçüde tahrip ettiği görüntüler yayımlandı. Görüntülerde binanın ortasındaki bir moloz yığınından alevler yükseliyor. İçeride yüzlerce sivilin olduğu tahmin ediliyor.
Yetkililer, neredeyse sürekli devam eden bombardımanlar hasarın boyutunu incelemeyi zorlaştırdığı için saldırıda kaç kişinin öldüğü veya yaralandığının belli olmadığını söyledi.
Zelenski ve Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk dün Rusya’yı insani yardım otobüslerine ateş etmek ve tahliye için belirlenen toplanma noktalarını hedef almakla suçladı.
Ukrayna başsavcısı İrina Venediktova Facebook paylaşımında, Rus saldırıları sırasında 103 çocuğun hayatını kaybettiğini, Rus saldırılarının isabet ettiği 400 eğitim tesisinden 59’unun hasar gördüğünü açıkladı.
Ukrayna’dan yapılan açıklamaya göre, geçen hafta Rus askerleri tarafından kaçırıldığı bildirilen Melitopol belediye başkanı, Ukrayna’nın esir aldığı dokuz silahlı Rus askerini serbest bırakmasının ardından serbest bırakıldı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), binlerce Ukraynalı gazetecinin koruyucu ekipman veya eğitim olmadan savaş muhabiri haline geldiğini belirterek Ukraynalı gazetecilerin korunmasına yardımcı olmak için vücut zırhı ve kask gönderdiğini söyledi. UNESCO ayrıca tehlikeli bölgelerden tahliye edilmesi gereken gazeteciler için bir yardım hattını da finanse edecek.
Ukrayna’daki savaşta bu zaman kadar yabancı ülkelerden giden üç gazeteci hayatını kaybetti. ABD’ligazeteci Bernard Renaudt‘nun ardından dün Fox News için çalışan iki muhabir de araçlarına yapılan saldırı sonnucu yaşamını yitirmişti.
Polonya‘nın başkenti Varşova’nın ana tren istasyonu olan Warszawa Centralna, şehirdeki Ukraynalı mülteciler için bir merkez haline geldi. Mülteciler kente geldiklerinde kendilerine yardım etmek için çalışan 3 binden fazla gönüllüye, yiyecek ve suya ulaşabiliyor.
Amerikan istihbaratına göre, savaşın başlamasından bu yana 7 binden fazla Rus askeri öldü. Bu, 20 yılda Irak ve Afganistan‘da öldürülen Amerikan askerlerinin sayısından daha fazla.
Uydu görüntüleri ve Rus birliklerinin video görüntülerinin dikkatli bir şekilde incelenmesi sonucunda oluşan bilginin kesin olmadığı aktarıldı. Ukrayna, en son 13 bin 500 Rus askerin öldüğünü duyururken, Rusya da en son 498 askerin öldğünü açıklamıştı.