Türkiye

Uludere Raporu: 34 sivilin insansız uçaktan atılan bomba ile öldürülmesinde kasıt yok

0

Uludere raporu TBMM Alt Komisyonu’nda kabul edildi. 15 aylık çalışma sonucu hazırlanan 76 sayfalık raporda, ‘Kasıt yok, asker-sivil arasında koordinasyon eksikliği var’ denildi.

Dün yaklaşık 3 buçuk saat süren toplantıda, raporun alt komisyon üyelerine dağıtılıp dağıtılmaması konusunda tartışma çıktı. Yapılan oylamada raporun dağıtılmaması kararı alındı. Gerekçe olarak da Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in bu yöndeki yazısı gösterildi. Muhalefet üyeleri “İçtüzüğe aykırı” diyerek itiraz etti ancak sonuç değişmedi. Alt komisyon üyeleri, karşı oy yazılarını kaleme alırken istedikleri zaman raporu özel bir odada görebilecek.

Raporda, kaçakçı gruba yönelik ilk Heron tespitinin 15:59’da yapıldığı, ilk bombanın ise 21:39’da atıldığı belirtildi. “3.5 saat içerisinde daha geniş, daha derin analiz yapılabilirdi” denildi.

AKP’li 5 üyenin evet oyuna karşı muhalefetten 3 üyenin ret oyu kullandığı rapor için Meclis Başkanlığı’na sunuluncaya kadar gizlilik kararı alındı. TBMM Uludere Alt Komisyonu, Uludere raporunda “Kasıt yok. Sivil idare ile askeri yetkililer arasında koordinasyonsuzluk var” ifadesi yer aldı.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, raporla komisyonun varması gereken en kötü sonuca vardıklarını söyledi.

Rapordan olaya kaza gözüyle bakıldığını gördüğünü ifade eden Kürkçü, “Rapor geriye doğru gidiyor ama gitmesi gereken Genelkurmay ve Başbakanlık’a gitmiyor. Sınır ötesi harekâtın sorumlusunun bu mevkilerde aranması gerekirdi” dedi.

Uludere Alt Komisyonu, 28 Şubat Perşembe günü yaptığı toplantıda, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Uludere olayından 1 ay sonra teslim olan K.A. isimli kişinin savcılığa verdiği ifadenin de yer aldığı belgeyi görüşmüştü. Toplantıda, söz konusu belgenin, muhalefetin itirazlarına rağmen raporda yer alması kararlaştırılmıştı.

(Agos, Aktif Haber)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.