Günün ManşetiKültür-SanatManşet

Ülkü Tamer hayatını kaybetti

0

İkinci Yeni şairlerinden, yazar, çevirmen, tiyatro oyuncusu Ülkü Tamer, hayatını kaybetti.  81 yaşındaki Tamer, Bodrum’a bağlı Turgutreis’te yaşıyordu.

Tamer’in cenazesi yarın Turgutreis Merkez Camisinde kılınacak cenaze namazı sonrası Gümüşlük Mahallesi’ndeki mezarlıkta toprağa verilecek.

20 Şubat 1937’de Antep’te doğan Ülkü Tamer, Robert Kolej’den 1958 yılında mezun oldu. Yayıncılık, oyunculuk ve çevirmenlik yaptı ve 1950’li yıllarda İkinci Yeni şiir akımında yer aldı.

Şiirleri 1954’den itibaren Kaynak, Pazar Postası, Yeditepe, Yeni Dergi, Papirus, Sanat Olayı gibi dergilerde yayımladı. 1967’de Yeditepe Şiir Armağanı’nı kazandı.

Yayınlanan ilk şiiri “Dünyanın Bir Köşesinden Lucia” idi. Şiir Kaynak Dergisi’nde yayınlandı ve bu şiirle tanınır bir şair oldu. 1950’li yıllarda şiirde Garip akımının etkisinden sıyrılma yolundaki şairler arasında yer aldı. Daha sonra Turgut Uyar, Cemal Süreya, Edip Cansever, Sezai Karakoç ve  Ece Ayhan ile İkinci Yeni akımını oluşturdular. Bu akıma ismi Muzaffer İlhan Erdost vermişti.

1964 – 1968 yılları arasında özel tiyatrolarda oyunculuk yaptı. Oyunculuğu sürdürmedi. Bu dönemini “Bir Gün Ben Tiyatrodayken… Kırk Sanatçıdan Tiyatro Anıları” (2003) adlı kitabında yazdı ve tiyatroyu neden bıraktığını da anlattı.

İkinci Yeni akımı içinde az eser verdi. Ardından kendi şiir yolunu seçti. Soğuk Otların Altında, Gök Onları Yanıltmaz, Ezra ile Gary, Virgülün Başından Geçenler, İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür, Sıragöller, Seçme Şiirler, Antep Neresi ve Yanardağın Üstündeki Kuş gibi şiir kitapları yayınladı.

Ülkü Tamer ilk evliliğini yazar ve çevirmen Tomris Uyar ile yapmıştı. İkinci evliliğini ise Neslihan Tamer ile.

1991 yılında dört öyküsünü içeren “Alleben Öyküleri” adlı öykü kitabını, 1997’de ise “Alleben Anıları” adlı öykü kitabını yayımladı. Bunu, 1998’de yayımlanan “Yaşamak Hatırlamaktır” adlı anı kitabı izledi.

Ülkü Tamer çevirmen olarak da çok üretkendi; yüzün üstünde kitap çevirdi. Edith Hamilton’dan Mitologya çevirisiyle TDK 1965 Çeviri Ödülü’nü kazandı.

Ayrıca yayıncılık da yaptı. Milliyet ve Karacan yayınlarını yönetti, Milliyet Çocuk ve Sanat Olayı Dergileri’ni çıkardı. Çocuk edebiyatı türünde de eserler de verdi.

Şiirleri Ahmet Kaya (“Üşür Ölüm Bile”, “Gül Dikeni”; Zülfü Livaneli (“Memik Oğlan”, “Güneş Topla Benim İçin”, “Geceleyin”); Edip Akbayram (“Ağıt”) ve Grup Yorum (“Düşenlere”) tarafından şarkılarla geniş dinleyici kesime duyuruldu.

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.