DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Ülkeler koronavirüs aşısında ne durumda?

0

Yeni Zelanda, vatandaşlarına ücretsiz bir şekilde koronavirüs aşısı olabileceklerini duyurdu. Ayrıca ülke, komşusu altı ülkeye de aşıyı ücretsiz bir şekilde temin edecek. Kanada ise isteyen herkesin gelecek yıl eylül ayına kadar aşı olabileceğini açıkladı. Bazı ülkelerde de aşılama çalışmaları yapılmaya başlandı.

Kanada’da ülkenin halk sağlığı ajansı koronavirüs aşı takvimi kapsamında isteyen herkesin 2021 eylül ayına aşı olabileceğini belirtti. Kanada, yedi farklı ilaç şirketi tarafından geliştirilen veya çalışmaları devam eden aşılardan şu ana dek 418 milyon doz satın almak için anlaşma imzaladı.

Ülke, Pfizer-BioNTech‘ten 76 milyon doz aşı alacak. Pfizer, Kanada’ya 2021 yılında en az 20 milyon doz aşı ulaştıracak.

Yeni Zelanda’dan komşu ülkelere ücretsiz aşı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, hükümetin yaptığı çalışmalar doğrultusunda isteyen vatandaşların ücretsiz bir şekilde aşı olabileceğini açıkladı. Ardern, bununlar birlikte aşıların komşu ülkeler Tokelau, Cook Adaları, Niue, Samoa, Tonga ve Tuvalu‘ya da ücretsiz temin edileceğini kaydetti.

Aşı kampanyası kapsamında Pfizer-BioNTech, Janssen Pharmaceutica, Novavax ve Oxford-AstraZenica gibi dört farklı firmayla anlaşma yapıldı. Yeni Zelanda hükümeti toplam 18 milyon doza yakın aşı alacak. Ülke, koronavirüs salgınıyla en iyi mücadele eden ülkelerden biri.

Başbakan Ardern, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bugüne kadar tüm dünya ülkeleri ve tüm gezegen nüfusu aynı anda aşı yaptırmamıştı. Aşılama çalışmaları haftalar değil aylar sürebilir. Ancak yaptığımız ön aşı alımları sonrası Yeni Zelanda iyi bir konumda. Güvenlik sorunları çözülür çözülmez aşı kampanyasını başlatacağız.”

Avrupa da aşıya başlıyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde koronavirüse karşı aşılamanın 27 Aralık’ta başlayacağını duyurdu. Leyen, 2020 yılı bitmeden Avrupa’daki ilk aşılamaların başlayacağını açıklamıştı. Avrupa Birliği üyesi olan 27 ülke, aynı gün koronavirüse karşı aşı kampanyalarını başlatabilecek.

Rusya aşıyı uygulamaya başladı

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.