EnerjiManşet

Ulaşıma yeşil enerjili çözüm: Dünyanın ilk doğrudan güneş enerjili treni yola çıktı

0

Son zamanlarda dünya genelinde raylı taşımacılıkta yenilenebilir enerji çözümlerinin uygulanmaya başladığını görüyoruz. Bu yılın başında yaptığı açıklamayla ülkedeki bütün elektrikli trenlerin yüzde 100 rüzgar enerjisinden elde edilen güç alacağını açıklayan Hollanda bu alanda en önemli adımı atarken Hindistan da trenlerin çatısına güneş panelleri yerleştirerek yolculuk esnasında enerji depolanması fikrini uygulamaya sokmuştu. Avustralya ise bu iki uygulamayı bir adım daha öteye taşıyor. Dünyanın ilk güneş enerjili treni ülkede seferlere başladı.

Yolcu trenini yenilediler

Byron Körfezi Demiryolları Şirketi ve 8 farklı şirketin ortak çalışmasıyla üretilen trenin geliştirici ekibinde elektrikli Radica RS8 için batarya üreten ELMOFO şirketi de yer alıyor. Byron Körfezi Demiryolları Şirketi Kalkınma Müdürü Jeremy Holmes‘un ”dünyanın ilk doğrudan güneş enerjisiyle çalışan treni” olarak tanıttığı tren aslında iki dizel motora sahip olan klasik bir yolcu treninin yenilenmesiyle üretildi. Klasik yolcu trenine bir elektrikli motorun, bataryaların ve güneş panellerinin yerleştirilmesiyle üretilen trende bir adet dizel motora ise müdahale edilmedi. Tabi bu dizel motor trende güç organı olarak kullanılmayacak sadece acil durumlarda, herhangi bir arıza olması halinde dizel motor devreye girecek.

Avustralya’nın New South Wales şehrindeki Byron Körfezi’nde yaklaşık 3 kilometrelik bir hatta faaliyet gösterecek olan tren 77kWh’lık bir bataryadan güç alıyor. Gün içinde gidiş ve dönüş için yeterli olacağı tahmin edilen batarya, trenin tavanındaki güneş panellerine entegre bir şekilde çalışıyor. Ayrıca trenin yeterli güneş enerjisi toplayamadığı anlarda da çalışabilmesi için trenin hareket edeceği iki istasyonda da güneşten enerji alan 30kWh’luk şarj üniteleri bulunuyor.

 

(Donanımhaber)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.