ManşetTarım-GıdaTürkiye

Ukrayna’dan gelen tahıl yüklü gemide denetim bitti, rota Lübnan

0
Tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan yola çıkarak dün akşam saatlerinde İstanbul Boğazı‘nın Karadeniz girişine demirleyen mısır yüklü Razoni adlı gemi Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinden oluşan heyet tarafından denetlendi.

Milli Savunma Bakanlığı, 27 bin ton mısır taşıyan ve Siera Leona bayraklı geminin kısa süre içerisinde Lübnan‘ın Trablus limanına gitmek üzere İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapacağını açıkladı.

Denetimin sorunsuz geçmesi üzerine, bundan sonra “tahıl koridoru” anlaşması kapmasında Ukrayna limanlarından her gün üç gemi yola çıkabilecek.

Gemiler, kalkışlarından itibaren takip ediliyor

Rusya‘nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlaması sonrası bu ülkenin limanlarında bulunan milyonlarca ton tahılın sevkiyatı engellenmişti. Ukrayna’da bloke durumdaki tahılın çıkarılması için yapılan görüşmeler sonucu, 22 Temmuz’da İstanbul’da tahıl sevkiyatı için anlaşmalar imzalandı. İmza törenine iki tarafın temsilcilerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de katılmıştı.

Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde konuşlandırılan ve Türkiye, Rusya, Ukrayna ile BM’den beşer yetkilinin görev yaptığı Müşterek Koordinasyon Merkezi, tahıl sevkiyatı yapmak üzere Ukrayna limanlarından ayrılan gemileri kalkışlarından itibaren takip ediyor.

Gemilerin Karadeniz’de belirlenen koridordan güvenli şekilde geçmesi için takip faaliyeti yürütecek olan Merkez, kargo denetimi, koridora başka askeri unsurların yanaşıp yanaşmadığını da denetliyor. 

Tahıl koridoru anlaşmasının geçerlilik süresi 120 gün. Taraflardan herhangi bir iptal başvurusu olmazsa, süre 120 gün daha uzatılacak.

Ukrayna’nın 25 milyon tondan fazla, Rusya’nın da ihraç etmek istediği 50 milyon ton tahıl ürünü bulunuyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.