Ukrayna’dan gelen tahıl yüklü gemide denetim bitti, rota Lübnan

Milli Savunma Bakanlığı, Müşterek denetleme timinin Ukrayna'dan gelen 27 ton mısır yüklü Razoni gemisindeki denetlemeyi tamamladığını, geminin Lübnan'a gitmek üzere İstanbul Boğazı'ndan geçiş yapacağını bildirdi.
Tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan yola çıkarak dün akşam saatlerinde İstanbul Boğazı‘nın Karadeniz girişine demirleyen mısır yüklü Razoni adlı gemi Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinden oluşan heyet tarafından denetlendi.

Milli Savunma Bakanlığı, 27 bin ton mısır taşıyan ve Siera Leona bayraklı geminin kısa süre içerisinde Lübnan‘ın Trablus limanına gitmek üzere İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapacağını açıkladı.

Denetimin sorunsuz geçmesi üzerine, bundan sonra “tahıl koridoru” anlaşması kapmasında Ukrayna limanlarından her gün üç gemi yola çıkabilecek.

Gemiler, kalkışlarından itibaren takip ediliyor

Rusya‘nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlaması sonrası bu ülkenin limanlarında bulunan milyonlarca ton tahılın sevkiyatı engellenmişti. Ukrayna’da bloke durumdaki tahılın çıkarılması için yapılan görüşmeler sonucu, 22 Temmuz’da İstanbul’da tahıl sevkiyatı için anlaşmalar imzalandı. İmza törenine iki tarafın temsilcilerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de katılmıştı.

Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde konuşlandırılan ve Türkiye, Rusya, Ukrayna ile BM’den beşer yetkilinin görev yaptığı Müşterek Koordinasyon Merkezi, tahıl sevkiyatı yapmak üzere Ukrayna limanlarından ayrılan gemileri kalkışlarından itibaren takip ediyor.

Gemilerin Karadeniz’de belirlenen koridordan güvenli şekilde geçmesi için takip faaliyeti yürütecek olan Merkez, kargo denetimi, koridora başka askeri unsurların yanaşıp yanaşmadığını da denetliyor. 

Tahıl koridoru anlaşmasının geçerlilik süresi 120 gün. Taraflardan herhangi bir iptal başvurusu olmazsa, süre 120 gün daha uzatılacak.

Ukrayna’nın 25 milyon tondan fazla, Rusya’nın da ihraç etmek istediği 50 milyon ton tahıl ürünü bulunuyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR