DünyaManşet

Ukrayna’da OHAL, Rusya’dan yeni hamleler

0

Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Oleksiy Danilov‘un açıkladığı olağanüstü hal, 30 gün geçerli olacak ve 30 gün daha uzatılabilecek. Donetsk ve Luhansk bölgeleri ise 2014’ten bu yana OHAL altında.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı‘ndan yapılan ve Rusya’nın saldırgan tutumları sebebiyle elçilik hizmetlerinin aksayabileceği aktarılarak Ukrayna vatandaşlarına ülkelerine gelme çağrısı yapıldı.

Ukrayna’daki Rusya Büyükelçiliğinin bayrağı indirilirken, Rusya’nın da Ukrayna’daki diplomatik personelini tahliye ettiği iddia edildi.

Putin: Çıkarlarımız müzakereye açık değil

Rusya parlamentosu, Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in ülke dışı topraklarda görev yapabilme isteğini onayladı.

Putin bu sabah Rusya’daki ulusal bayram vesilesiyle yaptığı konuşmada, karmaşık sorunlarda samimi diyaloğa ve diplomatik çözümlere açık olduklarını belirtirken, “Rusya’nın çıkarları ve vatandaşlarımızın güvenliği ise müzakereye açık değil” sözlerini kullandı.

Putin dün akşam da konuşmasında Minsk Anlaşması‘nın bundan çok daha önce yok edilmiş olduğunu, artık böyle bir protokol olmadığını söylemişti.

Erdoğan Putin ile görüşecek

NATO Liderler Zirvesi‘ne katılmak için Afrika gezisini  yarıda kesen Erdoğan, uçakta açıklamalarda bulundu. ‘Denge siyaseti’ yürütüleceğini söyleyen Erdoğan, “Rusya’dan da Ukrayna’dan da vazgeçmeyiz. Birinden yana bir tercih yapmak istemiyoruz. Biz burada devlet yönetiyoruz, hassasiyetlerimizi korumamız gerekiyor” dedi.

Erdoğan, bugün NATO müttefiki ülkelerle görüştükten sonra tutum belirleyeceklerini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin ile Erdoğan’ın bugün telefonda görüşeceğini doğruladı. Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile de konuşmuş, Zelenskiy’nin kendisine teşekkürlerini ilettiği açıklanmıştı.

Trump: Putin’in hamleleri dahice

Eski ABD Başkanı Donald Trump krize ilişkin açıklamalarda bulundu. Joe Biden yönetimini yetersiz bulduğunu söyleyen Trump, “Putin,Ukrayna’nın bir kısmını bağımsız ilan etti” diyerek Donetsk ve Luhansk’ı tanıma kararını da ‘akıllıca’ olarak değerlenirdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.