DünyaLGBTİ+ManşetSpor

UEFA Münih Stadı’nın gökkuşağı renkleriyle aydınlatılmasını engelledi

0

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Avrupa Futbol Şampiyonası- EURO 2020 kapsamında, Onur Ayı’na denk gelen ve bugün Münih Stadı‘nda oynanacak Almanya-Macaristan maçı sırasında stadın LGBTİ+’ların sembolü olan gökkuşağı renkleriyle ışıklandırılmasına izin vermedi.

UEFA’dan yapılan açıklamada “siyasi bağlamı nedeniyle bu talebin reddedilmesi gerektiği” belirtildi.

DW‘nin haberine göre, Münih Belediye Meclisi‘nde temsil edilen parti ve oluşumlar olan Yeşiller-Pembe Liste İnisiyatifi, Sosyal Demokrat Parti (SPD)-Volt Meclis Grubu, Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU), Ekolojik Demokratik Parti (ÖDP)- Hür Seçmenler, Hür Demokrat Parti (FDP)-Bavyera Partisi ve Sol Parti’nin üzerinde uzlaştığı önerge doğrultusunda, stadın gökkuşağı renkleri ile ışıklandırılması ve böylece Macaristan’da yasal düzenlemelerde yapılan sertleştirmelerle daha da baskı altına alınan LGBTİ+ toplumu ile dayanışma amaçlı güçlü bir işaret verilmesi amaçlanıyordu.

Köln ve Frankfurt’tan destek

UEFA’nın yasak kararı sonrası Almanya’da diğer kentlerdeki futbol kulüpleri harekete geçti. Bugün, Almanya-Macaristan maçı sırasında Köln ve Frankfurt stadlarının gökkuşağı renkleri ile ışıklandırılması planlanıyor. Frankfurt kulübü yöneticisi Axel Hellmann Twitter’den yaptığı açıklamada, “Münih’in çarşamba günü ışıklandırılmasına izin verilmiyorsa o zaman diğer stadları renklendirmeliyiz” dedi.

Roth ve Maas’dan tepki

UEFA’nın kararı Almanya’da yoğun tepki topladı. Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, UEFA’nın söz konusu kararını “Manuel Neuer’in (Almanya A Milli Futbol Takımı’nın kalecisi) kaptanlık bandının gökkuşağı renginde olmasından dolayı inceleme başlatılması bile saçmaydı. UEFA bu kararla güvenilirliğini iyice kaybetti” sözleriyle eleştirdi. Augsburger Allgemeine gazetesine verdiği röportajda UEFA’nın tutumunu “kabul edilemez” olarak nitelendiren Roth, stadın gökkuşağı renklerinde ışıklandırılmasına yasak getiren söz konusu kurumun, “Otokratik muhtedirler gibi, sporun ve spor etkinliklerinin sosyo-politik rolünün ne olduğunu belirlemeye çalıştığını” söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise twitter hesabından yaptığı paylaşımda, siyasetin futbol sahalarında işinin olmadığı fikrine katıldığını, ancak burada konunun “insanlar, adil olmak ve hoşgörü” olduğu için “UEFA’nın yanlış bir sinyal verdiğini” ifade etti. Maas mesajında ayrıca, stadın içinde ve dışındaki seyircilerin istedikleri renkleri giyerek gerekli tavrı gösterebileceklerini belirtti:

UEFA logosunun rengini gökkuşağı yaptı

Bu arada UEFA’nın resmi twitter hesabındaki logosunun renkleri çarşamba günü gökkuşağı renklerine dönüştürüldü. UEFA ayrıca bu hesaptan yaptığı paylaşımda, “Gökkuşağının renklerini taşımaktan gurur duyduğunu” bildirdi, ancak yasaklama kararının arkasında durdu.

Orban maç seyahatini iptal etti

Bu arada Macaristan Başbakanı Viktor Orban, kendi ülkesi ile ev sahibi Almanya arasında oynanacak müsabakayı izlemek üzere Münih’e gelmekten vazgeçti. Konuyla ilgili Macar makamları tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken, kararın stadın gökkuşağı renkleri ile ışıklandırılması tartışmaları nedeniyle alındığından yola çıkılıyor.

Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada, eşcinsel karşıtı olduğu yönündeki eleştirilere karşı çıkan Orban, her insanın “kuşkusuz” kendi hayat yolunu seçmekte özgür olduğunu belirterek “Ancak yetişme çağındaki çocukların cinsel eğitiminin ailelerin işi olduğunu ve hükümetinin “ailelerin bu görevini koruduğunu” dile getirmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.