Hafta SonuKitapManşet

Uçurtma Avcısı – Khaled Hosseini (Halit Hüseyni)

0

Emir ve Hasan aynı evde büyüdükleri, aynı annenin sütünü emdikleri ve arkadaş oldukları halde aralarında uçurum vardır. Emir zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetlisinin oğludur.

Emir’in kazandığı bir uçurtma yarışması sonunda hayatları onarılmayacak biçimde değişir. Hasan, Emir için geri adım atmazken, Emir kaçar ve Hasan’ı kaderi ile baş başa bırakır.

Emir kendi korkaklığından ve Hasan’ın başına gelmesine sebep olduğu şeyden dolayı utanç duyar. Ama bununla yüzleşmek yerine Hasan’ı bir daha görmemek için hırsız gibi göstermeye çalışır. Hasan, babasıyla birlikte yanlarından ayrılır. Sovyet işgaliyle birlikte Emir’in babası her şeyini kaybedince, Amerika’ya göç etmek zorunda kalırlar. Emir böylece her şeyi geride bıraktığını düşünür, ülkesini, vicdan azabını, Hasan’ı…

 Uçurtma_Avcısıkhaled-hosseini_206673

Ancak yıllar sonra Afganistan’dan bir telefon alır ve Hasan’ın başının tehlikede olduğunu öğrenir. Sovyetler gitmiştir ama Taliban rejiminin karmaşası yaşanmaktadır. Çocukluğunda yaşananlar için çektiği vicdan azabı dindirmek için Emir, Afganistan’a geri döner.

Hasan ölmüştür fakat Sohrab adında bir oğlu vardır. Emir ya Sohrab’ı kurtarıp babasına olan borcunu ödeyecektir ya da bir kez daha arkasını dönüp kaçacaktır.

Uçurtma Avcısı 2007 yılında filme de çekilmiştir. Türkiye’deki ilk baskısı ilgi görmemiş ve raflarda unutulmuşken ancak filme birlikte yeni baskılara ve popülariteye kavuştuğunu belirteyim.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/ucurtma-avcisi-romaninin-konusu-nedir

 

Mehmet Fırat Pürselim

mehmet-fırat-pürselim

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.