EnerjiManşet

Üçüncü nükleer santral için Çin ile işbirliği anlaşması TBMM’de kabul edildi

0
MINOLTA DIGITAL CAMERA

Yeni Şafak‘ın haberine göre, Nükleer santralde ağı genişletmeyi hedefleyen Türkiye, üçüncü santral için adım adım Çin ile işbirliğine gidiyor. Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın haziran sonunda Çin’de imzaladığı işbirliği anlaşması TBMM’de kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tarihi Rusya gezisinde, “Akkuyu Nükleer Santrali konusunda çalışmaların hızlandırılması” yönünde varılan mutabakatın ardından, Çin’le yapılan anlaşma da Meclis’ten geçti. Bu doğrultuda Akkuyu’daki santral için Rusya’yla, Sinop’taki santralde Japonya ile işbirliğinin ardından, üçüncü santralde de adım adım Çin’le ortaklığa gidiliyor.

nükleer santral

İşbirliği kapıları aralanır

Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair Anlaşma” kapsamında şu konularda çalışmalara vize verildi: “Anlaşma, nükleer enerji santralleri ve araştırma reaktörlerinin saha etüt çalışmalarından tasarımına, inşasından işletmeye alınmasına ve işletilmesine kadar süreçleri kapsıyor. Ayrıca, santralin modernizasyonu, test edilmesi, bakımı ve sökümü de işbirliğine dahil.

ARGE çalışmaları son hız

Türkiye ve Çin, nükleer enerjinin barışçıl kullanımlarında temel ve uygulamalı AR-GE yapabilecek. Nükleer minerallerin araştırılması, madenlerden çıkarılması, işlenmesi ve bertarafı konusunda işbirliğine gidilebilecek.Anlaşma, özellikle yenilikçi reaktör ve yakıtla ilgili teknolojilerin ortaklaşa geliştirilmesini de kapsıyor.”

Nükleer mutabakat haziran ayının sonunda imzalanmıştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, haziran ayı sonunda Başkent Pekin’deki G20 Enerji Bakanları Toplantısı için Çin’e giderek  toplantının açılış seremonisine katılmıştı. Açılışta gerçekleştirilen aile fotoğrafı ve oturumun ardından Albayrak, bir dizi ikili görüşmeler gerçekleştirmişti. Çin’deki  temasları sırasında Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Nur Bekri ile bir araya gelen Albayrak, enerji sektörü için önemli denebilecek iki ülke arasında nükleer teknolojiler ve işbirliğinin karşılıklı geliştirilmesine dair mutabakatı imzalamıştı.

Süreçler hızlandırılacak

Atılan adım, nükleer santrallerle ilgili süreçleri de hızlandıracak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün yaptığı Rusya ziyaretinde, Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) çalışmaların yeniden gündeme geldi. 2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma çerçevesince start alan Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi’nin 22 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri 1200 megavat gücünde 4 reaktöre ev sahipliği yapacak olan santralin Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılaması hedefleniyor. Üçüncü santralin yeriyle ilgili İğneada üzerinde durulduğu belirtiliyor.

Çin’de eğitim

Yenilikçi çalışmalar doğrultusunda ve nükleer santral çalışmaları kapsamında Türk mühendisler daha önce Rusya ve Japonya’ya gitmişti. Anlaşma kapsamında benzer bir çalışma Çin’le de yapılabilecek. Mühendisler uzakdoğuya giderek eğitim alabilecek. Bu çerçevede, güvenlik, yayılmayı önleme, ekolojik sağlamlık ve ekonomik etkinlik konularında çalışmalar gündemde.

(Yeni Şafak, T24)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.