DünyaManşet

Üçüncü intifada kapıda

0

Filistin Eylül ayında bağımsızlık ilanına hazırlanıyor. BM Ortadoğu Özel Temsilcisi Robert Serry, BM’nin bir Filistin devletiyle ilgili net bir karar alamaması halinde, Filistinlilerin üçüncü kez intifadaya yönelebileceğini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, BM’ye üye devletlerin, Eylül ayında Filistin’in bağımsızlık ilanına destek vermeleri gerektiğini söyledi. Abbas, New York Times gazetesine yazdığı makalede, Filistin devletini tanıyarak BM’nin, İsrail-Filistin uzlaşmazlığının sadece siyasi değil, aynı zamanda uluslararası bir hukuki mesele olarak görülmesinin yollarını açacağını vurguladı.

İsrail ile 20 yıldır Filistin devletinin kurulması konusunda müzakere etmelerine rağmen bu konuya yaklaşamadıklarını belirten Abbas, Filistinlilerin “tarihi Filistin topraklarının kalan yüzde 22’lik bölümünde özgürce yaşama hakkını sağlamak için BM’ye gittiklerini” ifade etti. Abbas, böyle bir adımın BM’de, insan hakları sözleşmesi organlarında ve Uluslararası Adalet Divanı’nda Filistinlilerin İsrail’e karşı hak iddialarını takip etme imkanını tanıyacağını belirtti.

Abbas, makalesinde “İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’ya giderek daha fazla yerleşimci göndermeye devam edip, Filistinlilerin topraklarına ve özellikle Kudüs’teki kutsal mekanlarına erişmesini engellerken, biz de ilelebet bekleyemeyiz” diye yazdı. Filistin lideri, ABD’nin ne siyasi baskılarının ne de vaatlerinin İsrail’in yerleşim programını durdurmadığının da altını çizdi.

Washington Post’ta yayınlanan bir yoruma göre Arap Baharı’nın Filistin versiyonu Filistin’de alıştığımız gibi İsrail sınırına fırlatılan taşlarla başlayabilir. Gazetenin yorumuna göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın dikkatleri iç karışıklıklardan uzaklaştırmak için Golan tepelerine yönelik saldırıları gündeme getirmesi de bu duruma katkıda bulunabilir.

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Nakba”nın yıldönümünde meydana gelen olaylarla ilgili olarak İsrail parlamentosu, Knesset’te yapılan tartışmalarda, “İsrail’in, Filistinliler ile gerçek bir barış karşılığında, topraklarının bir kısmından çekilmeye hazır olduğunu” belirtti.

Netanyahu, askerden arındırılmış bir Filistin devleti konusunda bir anlaşmaya varılması halinde, Ürdün Vadisi’nde İsrail’in sadece askeri varlığının bırakılacağını, Batı Şeria’daki büyük yerleşim birimlerine çekilmeyi kabul edebileceğini ifade etti.

Bununla birlikte “Filistin tarafında bir partner olduğuna inanmadığını” kaydeden Netanyahu, yarısı Hamas’tan oluşacak bir Filistin hükümetinin İsrail’in barış yapabileceği hükümet olmadığını dile getirdi. İsrail Başbakanı, İsrail-Filistin uzlaşmazlığının kökünde bir Filistin devletinin yokluğu değil, Filistinlilerin İsrail devletinin kuruluşuna karşı olmalarının yattığını savundu.

İntifada, Filistin halkının İsrail işgaline karşı topyekın ayaklanması anlamına geliyor. İkinci intifada 2000 yılında Ariel Şaron’un Harem-ü Şerif’in bulunduğu bölgeye girerek yaptığı provokasyon sonucubaşlamıştı.(NTVMSNBC, Washington Post, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.