EkolojiManşet

Üç ülkeden ekoloji hareketleri: Enerji şirketlerinin çıkarları uğruna savaşa girmeye karşıyız

0

Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de fosil yakıt arama çalışmalarına karşı, Eylül 2020’de başlatılan ‘Don’t Dig/Kazma Bırak/Μας Σκάβουν τον Λάκκο’ kampanyası kapsamında Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs‘taki ekoloji hareketleri enerjinin şirketlerin ve devletlerin çıkarları için savaşmama çağrısında bulundu.

Son aylarda Türk-Yunan ilişkilerinde tırmanan gerilime işaret edilen açıklamada, her iki ülkenin de Birleşmiş Milletler’e (BM) birbirlerinin ihlallerini şikayet eden mektuplar gönderirken çılgın bir silahlanma yarışına devam ettikleri vurgulandı.

‘Yunanistan ve Türkiye sürekli yeni silah alımı yapıyor’

İki yönetici sınıf arasındaki hakimiyet mücadelesinin uzun süredir devam ettiğine değinilen açıklamada “Türkiye bağımsız bir bölgesel rol oynamaya çalışırken, Yunanistan Batı ittifakının bekçisi olarak zirveye çıkmak istiyor. Ayrıca Türkiye’deki derin ekonomik kriz ve yaklaşan seçimler AKP hükümetini milliyetçilik kartını oynamaya yönelten ek bir faktör gibi görünüyor. Her iki hükümet de sürekli bir ekonomik yıkıma neden olan yarışta yeni silah alımları yapıyorlar” denilerek şunlar aktarıldı:

“Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs halkları yeni bir ekonomik krizin ve enflasyonun etkisinden muzdaripken, Türk hükümeti askeri harcamalarında yüzde 15’lik bir artış açıkladı ve NATO zirvesindeki kirli pazarlık sonrası artık ABD’den F-16 jetleri satın alabilecek. Yunanistan yeni bir borç krizi tehlikesiyle karşı karşıya, ancak aynı zamanda GSYİH’sının yüzde 2,8’ini askeri harcamalara harcıyor, NATO’da bu oran ABD’den sonra geliyor!”

‘Petrol, gaz, elektrik fiyatları artıyor: Enerji şirketleri kazanıyor’

Ukrayna’da süren savaşın enerji krizini şiddetlendirdiğine de işaret edilen açıklamada “Petrol, gaz ve elektrik fiyatları artarken, dev enerji şirketleri büyük karlar elde etmeye devam ediyor ve bedelini de halklarımız ödüyor” denildi.

Ukrayna’daki savaşın, hem uluslararası alanda hem de Doğu Akdeniz‘deki egemen söylemi ‘yeşil geçiş‘ politikalarından ‘enerji güvenliği‘ne kaydırdığına dikkat çekilen Kazma Bırak Kampanyası’nın açıklamasında “Bu gelişmeler sonucunda Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz‘de petrol ve gaz sondajı için arama çalışmalarına yeniden başladığı görülüyor. Yunan hükümeti de aynı bölgelerde petrol ve gaz sondajları için ‘yeni projelerini’ açıkladı. Yakın zamanda Kıbrıs‘ta, İtalyan Eni ve Fransız Total enerji çokuluslu şirketleri Blok 6‘da bir doğalgaz arama kuyusu açmaya başladılar” ifadeleri kullanıldı.

Bir propaganda aracı olarak ‘doğalgazın bulunuşu’

“Petrol ve doğalgaz arama çalışmaları aynı zamanda üç hükümet tarafından da yoksullara bir umut ışığı sunmak için kullanılıyor” ifadelerine yer verilen açıklamada ‘doğalgazın bulunmasıyla ekonominin iyileşeceği söylemi’nin, işlevli bir propaganda aracı olmaya devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada “Bu da elbette bir yalan, küresel güneydeki birçok ülkede yaşayanların zaten bildiği gibi; doğal kaynakların sömürülmesinden zengin olanlar yerli halklar değil, çok uluslu şirketler” denildi.

EastMed boru hattının geleceğinin hala belirsizliğini koruduğuna değinilen açıklamada ayrıca “Doğu Akdeniz petrol ve gazının nasıl çıkarılacağı ve taşınacağı konusunda farklı ülkeler arasında görüşmeler devam ediyor. Diğer yandan İsrail ve Türk hükümetleri, İsrail doğalgazının Türkiye’den geçecek bir boru hattıyla Avrupa’ya taşınması için yakında müzakerelere başlayacaklarını duyurdular. Öte yandan Yunanistan ve Kıbrıs, sıvılaştırılmış doğalgaz sevkiyatları (LNG) yoluyla doğal gaz transferi için İsrail ve Mısır ile ilişkilerini iyileştirmeye çalışıyor” ifadelerine yer verildi.

‘Kapitalistlerin ve hükümetlerin ikiyüzlülüğü gözler önüne serilmiş oldu’

Kazma Bırak/Μας Σκάβουν τον Λάκκο” kampanyası kapsamında üç ülkenin ekolojik hareketleri ve bileşenleri enerji krizinin tetiklediği fosil yakıtlara dönüş politikalarının özünde zaten yetersiz olan + 1.5 °C’lik Paris Anlaşması hedefine ulaşmak için her türlü anlamlı girişimi sona erdirdiğine inandıklarını açıklayarak şunları aktardılar:

“Aslında ‘yeşil geçiş’ten bahsederken tek umursadıkları kârları olan kapitalistlerin ve hükümetlerin ikiyüzlülüğü gözler önüne serilmiş oldu.”

‘Hükümetlerimizin rekabetçi milliyetçi emelleri uğruna savaşa girmeye karşı mücadele edeceğiz’

Kömür, petrol, gaz ve nükleer yoluyla enerji üretimine tam dönüşün, daha fazla çevresel felaket, iklim değişikliğinin hızlanması ve türlerin yok olması anlamına geldiğini hatırlatan ekoloji bileşenleri, “Dev enerji şirketlerinin çıkarları veya hükümetlerimizin rekabetçi milliyetçi emelleri uğruna savaşa girmeye karşı tüm gücümüzle mücadele edeceğimizi ifade ediyoruz” dedi.

Kampanya kapsamında Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs’taki tüm hareketler, enerji şirketlerine ve savaş çığırtkanlığı yapan hükümetlere karşı, birbirleriyle bağlar kurmaya ve halkların barışçıl ve sürdürülebilir bir çevrede yaşama haklarını savunmaya çağırıldı. Kazma Bırak Kampanyası’yla talep edilenler ise şöyle:

  • Savaş çığırtkanlığına ve milliyetçiliğe karşı çılgın silahlanma yarışını sonlandırmak,
  • Ege ve Akdeniz’de sondajları durdurmak,
  • Enerji şirketlerinin toplum eliyle kamu mülkiyetine ve demokratik denetime alınması,
  • Büyük kapitalist şirketlerin ekonomi ve toplum üzerindeki egemenliğine karşı gerçek bir yeşil çözüm için mücadele edeceğiz.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.