Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Üç büyükşehir belediyesi, gençlerin ‘İklim Acil Durumu İlan Edilsin’ kampanyasına destek verdi

0

Genç iklim aktivistlerinin iklim acil durumu ilan edilmesi talebiyle başlattıkları imza kampanyasına İstanbul, İzmir ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarından destek geldi.

Üç büyük şehrin belediye başkanları, “Karbon 0, Dünya 1” pankartını imzalayarak gençlerin çağrısına yanıt verdi.

Genç aktivistlerin change.org’da başlattıkları kampanyada, aşırı hava olaylarına karşı Avrupa‘nın en kırılgan ülkesi olan ama aynı zamanda dünyada atmosfere en çok karbon salan on dördüncü ülke pozisyonundaki Türkiye’de “iklim acil durumu” ilan edilmesi, kararlı ve etkili bir iklim eylem planının katılımcı yollarla hazırlanması talep ediliyor.

Gençler, bu değişim taleplerini iletmek üzere farklı zamanlarda Ekrem İmamoğlu, Tunç Soyer ve Mansur Yavaş ile görüştü ve bu görüşmelerde belediyelerin iklim eylem planlarını önceliklendirmesine ve hızlandırmasına dair soru ve taleplerini iletti.

Küresel iklim grevleri için belediye başkanlarından yer, yürüyüş ve etkinlik izinleri de isteyen aktivistler, kentlerde yaşayan gençlerin; belediyelerin çevre ve iklim alanında karar verme süreçlerine etkili, eşit ve anlamlı katılımlarının sağlanması için yapılabilecekleri de konuştular.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, #Karbon0Dünya1 pankartına “kesinlikle” notu ile imzasını attı ve net sıfır politikalarını destekleme ve uygulama taahhüdünde bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da imza sayısı 40 bine yaklaşan İklim Acil Durumu kampanyasına şu yanıtı verdi:

“Küresel iklim krizinin ne kadar büyük bir sorun olduğunun farkındayız. Gelecekte yaşanabilecek sorunların, tahıl ya da su savaşlarının, gıda krizinin, hatta temiz hava için verilecek mücadelenin… Bugün atacağımız adımlar ve alacağımız önlemlerle, geleceğe yaşanabilir bir nefes bırakmanın mümkün olduğunu biliyor; adımlarımızı bu inançla atıyoruz. Genç kardeşlerimi, yaşanabilir bir gelecek için verdikleri bu mücadelede destekliyor ve yanlarında olduğumu bilmelerini istiyorum.”

2030’a kadar karbon salımlarını yüzde 40 azaltma hedefinde olduklarını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de şu açıklamayı yaptı:

“Karbonsuz bir gelecek için gençlerin Karbon 0- Dünya 1 kampanyasına ben de destek veriyorum. Gezegenimiz 1,2 santigrat derece ısındı. Bu sorunla mücadele için doğayla uyumlu bir yaşamın mümkün olduğunu her yerde anlatmalıyız. Çünkü biz de doğanın bir parçasıyız. Doğanın bir parçası olduğumuzu idrak edip, merkeze kendimizi koymaktan vazgeçersek doğayla barışık bir hayatı yaşamaya başlarız. Biz tepeden baktık, doğayı istediğimiz gibi şekillendirip değiştirebileceğimizi düşündük ve onun üzerinde bir hakimiyet kurmaya kalktık. Gezegeni hasta ettik. İyileştirmek için hep birlikte mücadele edeceğiz. Aksi halde hiçbirimiz iyi olamayız.”

Genç iklim aktivistleri görüşmelerinin ardından “Belediye başkalarına mücadelemizi anlatıp desteklerini alsak da bu yeterli değil. Daha fazla karar vericinin sesimizi duyması, Türkiye’deki tüm belediyelerin ve belediye başkanlarının çağrımıza kulak vermesi için change.org/iklimacildurumu adresinde başlattığımız kampanyamızı paylaşmaya, yaygınlaştırmaya devam edin” mesajını yayımladılar ve tüm karar vericileri desteğe çağırdılar.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.