ManşetTürkiye

Üç aydan fazla tutukluluk ceza olur’-muş

0

55 bin kişinin yıllardır tutuklu olarak cezaevlerinde tutulduğu Türkiye’de Deniz Feneri e.V.’de yapılan yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan ve üç ay on gündür tutuklu bulunan RTÜK eski Başkan Akman ve 5 kişi hakimin “Üç aydır tutuklular, fazlası ceza olur” gerekçeli kararıyla serbest bırakıldı.

Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Hasan Akçam, Deniz Feneri soruşturması kapsamında 3 ay 10 gündür tutuklu bulunan 6 şüpheliyi tahliye etti. Vatan’dan Kemal Göktaş’ın haberine göre Hakim Akçam, şüphelilere yurt dışına çıkış yasağı koyduğu kararında tutukluluğun daha çok devam etmesinin “tutukluluğu cezaya dönüştüreceğini” belirtti. Deniz Feneri soruşturmasında tutuklanan eski RTÜK Başkanı Zahid Akman, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Karahan, Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, Almanya’daki Deniz Feneri e.V Derneği Başkanı Mehmet Gürhan’ın kayınbiraderi İzzet Kurum ile derneğin gizli kasası olduğu iddia edilen Ali Solak’ın avukatları, Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi ‘ne yaptıkları tahliye talebi reddedilince 13. Asliye Ceza Mahkemesi’ne itiraz ettiler.

İFADESİNİ DE ALDIK, ÇIKABİLİRLER

İtirazı inceleyen hakim Hasan Akçam, sanıkların tahliyesini kararlaştırdı. Akçam’ın tahliye gerekçesinde, soruşturmanın “uzun süredir devam eden ve daha da sürebilecek” bir soruşturma olduğuna dikkat çekerek bu süre zarfında şüphelilerin yurtdışına çıkış yapıp geldikleri, bu yüzden kaçma şüphelerinin bulunmadığını savunduğu belirtildi. Kararda, soruşturmada bütün delillerin toplandığını ve şüphelilerin ifadesinin de alındığını kaydeden hakim Akçam, şüphelilerin kontrollerinin sadece tutuklama yoluyla değil, adli denetimle de yerine getirilebileceği kaydetti. Akçam, şüphelilerin 3 ay 10 gündür tutuklu olduğunu ve tutukluluklarının 4. ayına girdiğine dikkat çekerek “daha uzun süreli bir tutuklamanın cezaya dönüşebileceğini” vurguladı.

YENİ SAVCILAR KARŞI ÇIKTI AMA…

Soruşturmayı yürüten 3 savcının el çektirilmesinin ardından görevlendirilen savcılar Veli Dalgalı ve Hakan Pektaş ise, mahkemeye “tutuklama gerekçelerinde hiçbir değişiklik yoktur, tahliye edilemezler” yönünde görüş bildirdi.Mahkemenin kararı, kesin nitelik taşıyor. Bu yüzden savcıların itiraz hakkı bulunmuyor. Yani soruşturmanın ve açılacak davanın bundan sonraki aşamalarında mahkemeden yeni bir tutuklama kararı çıkmadığı takdirde şüpheliler tutuksuz yargılanacaklar.

17. KEZ TALEP ETMİŞLERDİ

Tahliye edilen şüphelilerin, tutuklama kararının verilmesinden bu yana tahliye edilmeleri için yaptıkları itirazlar ve mahkemenin her ay olağan olarak tahliyeye gerek olup olmadığına karar verdiği rutin incemelerin sayısı 16’yı bulmuştu. Mahkemenin 16 kez tahliyelerini reddettiği şüpheliler, 17. başvurudan sonuç aldılar ve tahliye oldular. Deniz Feneri soruşturmasında tutuklu sayısı 3’e düştü. Ancak kulislerde, soruşturmanın önemli şüphelilerinin tahliyesinin ardından cezaevinde bulunan şüpheliler Sıddık Balıkçı, Harun Kapıyoldaş ve Muzaffer Şafak’ın da tahliyelerinin beklendiği belirtildi.

(Emek Dünyası)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.