ManşetMedya-İnternetTürkiye

Twitter kesintisi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, firmaya ‘sorumluluklarını hatırlattı’

0

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) bant daraltmaya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı fakat Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın Twitter yetkilileriyle video konferans yoluyla bir toplantı yaptığı ve toplantıda Sayan’ın Twitter yönetimini “uyardığı” öğrenildi.

Kahramanmaraş’ta geçen pazartesi günü (6 Şubat) meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından binlerce yurttaş hayatını kaybetti. Binlerce yaralının ve enkaz altındaki yakınlarının seslerini Twitter başta olmak üzere sosyal medya platformlarından duyurmaya çalışan vatandaşlar öğleden sonra Twitter’a erişim sıkıntısı yaşadı.

Kullanıcılar, TSİ 16:00’dan itibaren platforma giremedi. Dünyanın birçok yerinde elektrik kesintilerini takip eden ve siber saldırıları inceleyen NetBlocks, Twitter’ın Türkiye’de kısıtlandığını açıkladı.

Bakanlıktan Twitter’a “uyarı”

Twitter’da yaşanan erişim sorununa dair BTK’dan resmi bir açıklama yapılmadı. Bu sırada, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı John Hughes ve Twitter Türkiye’den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Ronan Costello ile Zoom aracılığıyla bir toplantı gerçekleştirdiği belirtildi.

Toplantıda, Twitter üzerinden yürütülen dezenformasyonların yanı sıra gerçek dışı ihbarlar, sahte yardım kampanyaları ile sahte hesap ve yalan paylaşımlara karşı atılabilecek adımlar ele alındı.

“Toplumu, panik ve kaosa sevk edebilecek dezenformasyonlara karşı Twitter’ın sorumlulukları işaret edildi” denilen haberde şu ifadeler yer aldı:

Toplantıda ayrıca Türkiye tarafından Twitter yönetimine, sosyal medyadaki dezenformasyonların önlenmesi için aktif işbirliği başta olmak üzere İnternet Ortamında İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamındaki yükümlülükleri hatırlatıldı.

Musk’tan açıklama: “Anlamaya çalışıyoruz”

Twitter’daki bant daraltma uygulamasının ardından bir kullanıcı, kısa bir süre önce platformu satın alan Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk’a şunları yazdı:

“Türkiye hükümeti ülke boyunca Twitter’ı kısıtladı. Şu anda deprem bölgesinde iletişim için en önemli araçlardan biri. Hâlâ enkaz altında olup, Twitter’ı kullanarak yardım çağrısında bulunacak insanlar olabilir.”

Musk da kullanıcının bu yorumuna, “Daha fazlasını anlamak için iletişim kurmaya çalışıyoruz” yanıtını verdi.

Daha sonra bir tweet daha atan Musk, “Twitter, Türk hükümeti tarafından erişimin kısa süre içinde yeniden etkinleştirileceği konusunda bilgilendirildi” ifadelerini kullandı.

İddia: Hükümet, Twitter’la anlaşamadı; pek çok hesap kapatılmak isteniyor

Gazeteci Cüneyt Özdemir, YouTube hesabı üzerinden dün gerçekleştirdiği yayınında, hükûmet yetkilileri ve Twitter yöneticilerinin toplantısında görüşülenleri şöyle söyledi:

Altı saat süren toplantıda -bazı engelli hesaplar var- İsmail Saymaz’ın hesabını kapatmaya çalışıyorlarmış. Onu da Twitter reddediyormuş ifade özgürlüğü kapsamında. ‘Bir suç varsa bilmem ne yaparsınız’ diyorlarmış. ‘Madem böyle bir şey var, siz bizim dediğimizi yapmazsanız biz de sizi kapatıyoruz…’ Aynen YouTube’un kapatılma hikayesine dönmüş bu hikâye.

İfade Özgürlüğü Derneği‘nin verilerine göre, hâkimlik kararlarıyla erişime engellenmiş ve Twitter’ın işlem yapmadığı bazı Twitter hesapları şöyle:

  • Can Dündar‘ın 5,4 milyon takipçili @candundaradasi hesabı millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle.
  • Sözcü gazetesinin 3,5 milyon takipçili @gazetesozcu hesabı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 26 Ağustos 2015 tarih ve 2015/3101 sayılı kararıyla.
  • İsmail Saymaz‘ın 3,3 milyon takipçili @ismailsaymaz hesabı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Ordu 2. Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 28 Kasım 2016 tarih ve 2016/4210 sayılı kararıyla.
  • Sedat Peker‘in 2,3 milyon takipçili @sedat_peker hesabı, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle 2021’de erişime engellenmişti. Buna ek olarak kişilik hakları ihlali gerekçesiyle Küçükçekmece 1. Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 1 Eylül 2022 tarih ve 2022/8274 sayılı kararıyla.
  • Birgün gazetesinin iki milyon takipçili @BirGun_Gazetesi hesabı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Adana 3. Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 15 Ocak 2015 tarih ve 2015/365 sayılı kararıyla.
  • Barış Yarkadaş‘ın 1,5 milyon takipçili @barisyarkadas hesabı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 5 Mayıs 2017 tarih ve 2017/3344 sayılı kararıyla.
  • Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin 1,2 milyon takipçili @HDPgenelmerkezi hesabı millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle.
  • Erk Acarer‘in bir milyon takipçili @eacarer hesabı millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle 2021’de erişime engellenmişti. Buna ek olarak kişilik hakları ihlali gerekçesiyle İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 10 Ekim 2022 tarihli ve 2022/8347 sayılı kararıyla.
  • Akşam gazetesinin bir milyon takipçili @aksam hesabı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Mersin 1. Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 31 Temmuz 2017 tarih ve 2017/3126 sayılı kararıyla.
  • soL Haber‘in 800 bin takipçili @solhaberportali hesabı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 26 Ağustos 2015 tarih ve 2015/3101 sayılı kararıyla.
  • Onedio‘nun 700 bin takipçili @onediocom hesabı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Gaziosmanpaşa Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 24 Eylül 2019 tarih ve 2019/6514 sayılı kararıyla.
  • Barbaros Şansal‘ın 700 bin takipçili @barbarosansalfn hesabı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul 5. Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 24 Mayıs 2018 tarih ve 2018/2894 sayılı kararıyla.
  • Kemal Özkiraz‘ın 500 bin takipçili @avrasyaanket hesabı, Ankara Batı 2. Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 12 Haziran 2020 tarih ve 2020/2245 sayılı kararıyla.
  • Eren Keskin‘in 200 bin takipçili @KeskinEren1 hesabı, Kandıra Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 22 Aralık 2021 tarih ve 2021/904 sayılı kararıyla.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.