EğitimKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

TÜSAD: Okullar açılırsa vaka sayılarında ciddi artış olabilir

0

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) okulların açılmasına ilişkin konu hakkında yazılı bir açıklama yayınlayarak bu kararın yalnızca öğrencileri etkileyecek bir karar olmadığına dikkat çekti.

Açıklamada “Okula başlayacak yaklaşık 18 milyon öğrenci ve minimum 4 kişilik aile bireylerinin etkileneceği düşünüldüğünde yaklaşık 72 milyon gibi toplam nüfusumuzun yüzde 80’inden fazlasını etkileyeceği öngörülmelidir” uyarısı yapıldı.

‘Pandemi sona ermedi’

Okulların açılmasına yönelik çalışmaların henüz erken olacağını belirten TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

Hastalık seyrinde yeniden artışın izlendiği günümüz şartlarında, Haziran başındaki kısmi kontrol seviyelerine ulaşılmadan okulların açılması hastalığın seyrinde ciddi artış ve sağlık sisteminde ciddi tıkanmalara neden olabileceği endişesindeyiz. Okulların açılmasının planlandığı Eylül ayı güncel verileri, günlük vaka ve ölüm sayıları okulların açılması için karar verme sürecinde daha iyi yol gösterici olacaktır.

Fotoğraf: AA

Dünyada 17’inci sıradayız

Kömürcüoğlu, 1 Haziran itibariyle günlük yaşama ait kısıtlamalar ve izolasyon önlemlerine büyük ölçüde son verildiğini belirten önlemlerin azaltılmasını takiben, hasta sayısında Ağustos ayı itibarıyla tekrar artış trendine girildiğini vurguladı. Sözlerine şöyle devam etti:

Dünyada en fazla vaka gösteren ülkeler arasında 17’nci sırada yer alıyoruz. Sağlık Bakanlığı verilerine göre günlük yeni olgu sayılarının tekrar bin 100’lü değerlerin üzerine çıktığı, yapılan test sayısına göre yeni tanı oranını yüzbinde 8 civarında olduğu gözleniyor.

Maskelerin yanlış kullanımı ya da hiç kullanılmaması, mesafe kuralının ihlali ve hijyene dikkat edilmemesi gibi ihmal edilen en önemli 3 kural, artan vaka sayılarını da beraberinde getirdi. Bu nedenle ‘maske, mesafe ve hijyen’ kurallarından asla taviz verilmemesi gerektiğini sık sık vurguluyoruz. Bu kuralların dikkatli bir şekilde uygulanması gerekiyor.

‘Çocuklar enfeksiyon kaynağı olmasın’

TÜSAD Çocuk Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan da, çocuklarda Covid-19 hastalık sıklığının erişkinlerden daha az olduğu ve daha hafif seyrettiğinin bildirildiğini söyledi. Gene de çocuk hastalarda da ölüm dahil ağır hastalık görülebildiğini belirten Aslan şunları söyledi:

Çocukların Covid-19 bulaştırıcılığındaki rolü tam olarak anlaşılamamıştır. Okullarda az sayıda da olsa salgın olduğu bilinmektedir. Çocuklar birbirinden enfekte olarak başta okul çalışanları; öğretmenler, diğer okul personeli olmak üzere evdeki anne, baba ve diğer aile büyükleri için ciddi bir enfeksiyon kaynağı olma potansiyellerine sahiptir. İleri yaş öğretmenler ve okul çalışanları ile altta yatan hastalığı olanlar Covid-19 açısıdan daha fazla risk altındadır.

‘Okulların fiziki şartları uygun değil’

Aslan okulların açılmasına yönelik bir karar alınacağı zaman “bölgesel Covid-19 yaygınlığı, çocukların okula erişim yolları, çocukların altta yatan hastalık durumları yanı sıra evde birlikte yaşadıkları aile fertlerinin yaş ve altta yatan hastalık durumları, devam ettikleri okulların fiziksel kapasiteleri, sosyal mesafe kurallarına uyumun sağlanabilmesi” gibi çok sayıda etkenin göz önünde tutulması gerektiğine dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın önümüzdeki kış dönemi için açıkladığı idealde çok yerinde olan; metrekare başına düşen öğrenci sayısının ve sınıflardaki öğrenci mevcudunun azaltılması gibi önlemlerin çoğu okulun fiziki şartları nedeniyle uygun olmadığını söyleyen Aslan şöyle devam etti:

Çocukların sosyal alanlarda oyun saatleri, aynı ortak oyun ve yemek alanlarını kullanmaları bulaş riskini arttırır. Bu konudaki denetlemeler yapılarak ve okulda çalışacak tüm personele periyodik tarama testi yapılması düşünülebilir.

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.