Türkiye’nin önemli çevre avukatlarından Hilal Küey yaşamını yitirdi

İzmir Barosu’na bağlı Avukat Hilal Küey, Allianoi Antik Kenti'ni ve Sulukule'yi kurtarmak için verdiği mücadeleler ile tanınıyordu.

İzmir Barosu’na bağlı çevre avukatlarından Hilal Küey, geçirdiği yaklaşık üç-dört yıldır süren kanser tedavisinin ardından yaşamını yitirdi.

Avukat Küey, Yortanlı Barajı’nın suları altında kalan Allianoi Antik Kenti’ni kurtarmak için ve dünyanın en eski Roman yerleşimlerinden biri sayılan Sulukule’nin kentsel dönüşüm gerekçesiyle yıkılmasına karşı verdiği mücadeleler ile tanınıyordu.

Meslektaşı Arif Ali Cangı Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Allianoi için verdiğimiz mücadelede en son Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuş ve haklılığımızı kanıtlamıştık. Son başvuruda Hilal Küey hasta olduğu için davaya katılamamıştı. Ancak o süreci hep birlikte götürmüştük. Kendisi Allianoi Girişim Grubu’nun sözcüsüydü” ifadelerini kullandı.

‘Her fırsatta barışın çağrısını yapardı’

Hilal Küey’in Körfez Savaşı sonrasında kurulan Irak Dünya Mahkemesi’nde de önemli katkıları olduğunu belirten Cangı, “Her fırsatta barışın çağrısını yapan, savaş suçlularını vicdanlarda mahkûm eden çok güzel ve kıymetli bir insandı” dedi.

Ölümünden dolayı derin bir üzüntü duyduğunu dile getiren Cangı, “Çok ince ruhlu, yaşam dolu, ölümün hiç yakışmadığı bir insan” sözlerini söyledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR