ManşetTürkiye

Türkiye’nin doğu sınırındaki 83 bin kara mayını temizlenecek

0
Fotoğraf: Bora Akbay / UNDP Türkiye

Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Ocak 2023’e kadar Türkiye’nin doğu sınırındaki 83 bin kara mayınının temizlenmesi amacıyla başlatılacak projenin bugün açılışını yapıyor.

Milli Mayın Faaliyet Merkezi (MAFAM) ile işbirliği yapılacak projeyle, 4,2 milyon metre kare alanın taranması amaçlanıyor.

Söz konusu proje, 2016 yılından beri 46 bin mayının temizlendiği ve 4,7 milyon metre kare alanın mayınsız hale getirildiği projenin önceki iki ayağının devamı olma niteliği de taşıyor.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı’ndan açıklama

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut projeyle ilgili şunları söyledi:

Entegre sınır yönetimi, devlet sınırlarının mayından temizlenmesi dahil tüm programlama çalışmalarında AB’nin desteklediği bir yaklaşımdır. Modernize edilmiş, maliyet etkin ve daha önemlisi insani bir sınır koruma yaklaşımını ifade eder. AB’nin kara mayınlarının temizlenmesine verdiği destek, Türkiye’nin 2004 yılından bu yana taraf olduğu, ve anti-personel kara mayınlarının kullanılmasını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden doğan taahhütlerini yerine getirmesine yardımcı olmaktadır.”

Fotoğraf: Bora Akbay / UNDP Türkiye

‘En insanlık dışı yöntem’

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da kara mayınlarının sınır kontrolünde en insanlık dışı yöntem olarak tüm dünyada kınandığını hatırlatarak şunları söyledi:

Ayrım gözetmeksizin can almakta ve sınır yönetiminden sorumlu olanları korumak yerine hayatlarını tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle, UNDP Türkiye’nin halihazırda dünyada Birleşmiş Milletler himayesinde gerçekleştirilen en büyük mayın temizleme projesini yürütmesi bizi çok gururlandırıyor. Faaliyetlerin geniş kapsamı, Türkiye’nin AB standartları uyarınca sınır yönetiminde insani bir yaklaşım benimseme konusunda güçlü kararlılığının bir kanıtıdır.”

Projeyle birlikte mayın temizleme görevlisi, sağlık personeli, idari destek personeli ve şoförlük gibi meslekler için de iş istihdamı yaratılacağı açıklandı.

Ayrıca, proje kapsamında dört ilde yerel halka mayın ve patlamamış mühimmat risk eğitimi verilmesi konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışılacak ve jandarma tarafından 900’den fazla köyde verilecek olan eğitimlerde kullanılacak olan materyaller sağlanması planlanıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.