Medya-İnternet

Türkiye’nin %57’si internetle tanışmadı

0

Türkiye’de 18 yaşın üstü nüfusun yüzde 57,1’i hiç internete hiç girmemiş. İnternetin ulaşamadığı en büyük grubu ise ev kadınları oluşturuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 42’si “internetin yarardan çok zarar getirdiğine” inanıyor.

KONDA’nın Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ile yaptığı ‘İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı’ araştırmasında 36 ilin, merkezler dâhil 115 ilçesinde 154 mahalle ve köye gidilerek 2728 kişiyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi

Raporda Türkiye’deki 18 yaş üstü yetişkin nüfusun, saha çalışmasının yapıldığı günlerdeki siyasal eğilimlerini, sosyal medya kullanım sıklığı-tercihleri ve profillerini yansıtıldı.

18 yaş üstü nüfusun yüzde 57,1’i internete hiç girmedi
Türkiye’de 18 yaşın üstündeki nüfusun yüzde 42,9’u internete girdiğini, yüzde 57,1’i ise hiç girmediğini söylüyor. Bu oranlar KONDA’nın 2008 yılının Nisan ayında yaptığı “Biz Kimiz? Hayat Tarzları” araştırmasında sırasıyla yüzde 35,1 ve yüzde 64,9 idi. Buna göre 2008 yılında yaklaşık 17 milyon 500 bin kişi internete girerken, bu sayı bu yıl 21 milyon 500 bin seviyesine ulaşmış.

İnternetin zarar getirdiğine inananlar Yüzde 42
“İnternetin topluma yarardan çok zarar getirdiğine inanıyorum” cümlesine katılanlar yüzde 42, katılmayanlar ise yüzde 29 oranındadır. Kalan yüzde 29’luk kesim ise çekimser.

Oranlar kişilerin internete girip girmediğine, ne sıklıkla girdiğine ve sosyal paylaşım ağlarına üye olup olmadıkları göre değişkenlik gösteriyor. Kullanım artıkça zarar getirdiğine dair görüş de azalıyor. Bu görüş, yaş yükselip, eğitim ve gelir düştükçe artıyor ki, bu üç demografik kategori de internet kullanım oranlarının çok değişenlik gösterdiği kategorilerdir.

İnternette Ne Yapıyorlar?
Araştırmada internet kullanan kişilere internetteki alışkanlıkları ve bunları ne sıklıkta yaptıkları soruldu. Türkiye’de kullanıcılar interneti en sık arkadaşlarıyla haberleşmek, e-posta okumak ve eğlence amacıyla, aynı sıklıkta olmasa da haber takip etmek, iş için kullanmak veya sağlık araştırması yapmak gibi bilgi edinme amacıyla kullanıyorlar. Bankacılık işlemi, bilet almak, gıda, giyim ve teknoloji alışverişi yapmak, iş aramak gibi işlevsellikleri ise daha nadir olarak kullandıkları anlaşılıyor.

‘En çok iş yerinden haberler takip ediliyor’

İnternet kullanıcılarının yüzde 65’i bazen, sık sık veya her zaman internet üzerinden habertakip ettiklerini söylüyor. Erkekler kadınlara; daha eğitimliler, daha az eğitimlilere; daha yüksek gelirliler, dar gelirlilere; işyerinden internete girenlerin başka yerlerden girenlere; internete sık girenler daha nadir girenlere kıyasla daha sık haber takip ediyor. Serbest meslek erbabının ve memurların ortalamaya göre daha sık, ev kadını, işsizler ve işçiler ise daha nadiren, internet kafeden internete girenlerin ise oldukça nadiren haber takip etmeleri dikkat çekici.

MSN birinci sırada, Facebook ikinci
Görüşülen kişilerin yüzde 31,6’sı MSN, yüzde 31,3’ü Facebook üyesi. Ayrıca yüzde 9,7 Youtube’a üye olduğunu / kullandığını, yüzde 8,4 Mynet’e, yüzde 4,5’i Twitter’a üye olduğunu, yüzde 3’ü blogları (kişisel web günlüklerini) takip ettiğini, yüzde 2,5 ise e-posta gruplarına üye olduğunu belirtmiş. Aynı sayılara, internet kullananlar arasındaki oranlarına göre baktığımızda ise, internet kullanıcıların dörtte üçünün (yüzde 73,6) MSN ve yine dörtte üçün (yüzde 73,1) Facebook üyesi olduğu, dörtte birinin Youtube kullandığı, beşte birinin Mynet üyesi olduğu, Twitter kullanıcılarının oranının ise onda birde kaldığı görülüyor.

Kaynak: t24

You may also like

Comments

Comments are closed.