EkolojiManşet

Türkiyelinin en önemli çevre sorunu, ormanlar

0

Ipsos’un Türkiye’nin de aralarında olduğu 28 ülkede, çevre sorunlarına halkın nasıl baktığını ölçen araştırmasına göre, Türkiyeliler en çok ormanların yok edilmesinden, doğal kaynakların tükenmesinden ve yoğun nüfustan endişe ediyor. İklim değişikliği katılanların yüzde 29’unun önem sıralamasında.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 28 ülkede dünya kamuoyunun çeşitli çevre sorunlarına nasıl baktığını, hangilerini öncelik olarak gördüğünü ve ne gibi önlemler alınması gerektiğini araştıran çalışmaya göre Türkiye’den katılanların en endişe verici çevre konuları sıralaması; ormanların yok edilmesi; doğal kaynakların tükenmesi ve yoğun nüfus şeklinde belirlendi.

Küresel ısınmadan en çok İspanya endişeli

Ipsos’un araştırmasına katılan kişilere, küresel ısınma veya iklim değişikliğini, dünyanın en önemli üç çevresel sorunlarından biri olarak görüp görmedikleri soruldu. Ortalama yüzde 30’luk bir kesim bunu en önemli üç çevre sorunu arasında görürken, bu konuda en endişeli ülkeler İspanya (yüzde 45), Güney Kore (yüzde 44) ve Fransa (yüzde 40) çıktı.

Araştırmaya Türkiye’den katılanların ise yüzde 29’u en önemli üç çevre sorunu arasında küresel ısınma veya iklim değişikliğini gösterdi.

Raporun öne çıkan diğer bazı bulguları ise şöyle:

*Hava kirliliği, Güney Kore için en önemli üç çevre sorunundan biri. Güney Kore’den ankete katılanların yüzde 61’i hava kirliliğini en önemli çevre sorunu olarak tanımlıyor. Bunu yüzde 57 ile Polonya ve Çin takip ediyor. Türkiye’den katılan bireylerin sadece yüzde 22’si hava kirliliğini en önemli çevre sorunlarından olarak görüyor.

Sırbistan ‘atık yönetimi’nden dertli

*Sırbistan, atık yönetimini, en önemli çevre sorunlarından biri olarak görüyor. Sırbistan’ı (yüzde 49), Birleşik Krallık (yüzde 46), Rusya (yüzde 44) ve İtalya (yüzde 43) izliyor. Araştırmaya Türkiye’den katılanların sadece yüzde 11’i atık yönetimi konusunu en önemli ilk üç çevre konusu arasında saydı.

Latin Amerika ‘su kirliliği’ni öne çıkarıyor

*Su kirliliğini en önemli üç çevre sorunundan biri olarak görenlerin çoğunluğu Güney Amerika ülkelerinde: Peru (yüzde 43), Sırbistan (yüzde 42), Meksika (yüzde 41) ve Brezilya (yüzde 41).

*Ormanların yok edilmesi konusunda ise Türkiye endişe belirtiyor. Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 49’u bu konuyu ilk üçe taşıyor. Brezilya da yüzde 49 oranında ormanların yok edilmesini en önemli üç çevre sorunundan biri olarak gören ülkeler arasında. Ormanların yok edilmesini en önemli üç çevre sorunundan biri olarak en az değerlendiren ülkeler yüzde 6 ile Güney Afrika ve Çin.

‘Doğal kaynakların tükenmesi’ Türkiyeliler için büyük sorun

*Doğal kaynakların tükenmesi konusunu en önemli üç çevre sorunundan biri olarak gören ülkelerin başında Türkiye geliyor (yüzde 39). Türkiye’yi Şili (yüzde 37) ve Meksika (yüzde 35) takip ediyor.

*Nüfus yoğunluğunu en önemli üç çevre sorunundan biri olarak gören ülkelerin başında Güney Afrika (yüzde 33) geliyor, bunu yüzde 32 ile Türkiye takip ediyor. Bu konuda en az endişeli ülkeler ise Romanya (yüzde 1), Sıbristan (yüzde 3), Macaristan (yüzde 4) ve Rusya (yüzde 4).

*Araştırmaya Türkiye’den katılan kişilerin yüzde 94’ü dünyanın ikliminin değiştiğini düşünürken yüzde 4 aksi görüşte.

Bireysel önlemler

Geri dönüşümü mümkün olmayan atıklarla ilgili ne tür bireysel aksiyon alabilecekleri sorulduğunda Türkiye’de verilen yanıtlar şöyle:

*Geri dönüşümü mümkün olmayan materyalden yapılan paketli ürünleri satın almayı bırakmak – yüzde 52

*Geri dönüşümlü materyallerden üretilen ürünler satın almak – yüzde 46

*Tek kullanımlık ürünleri tekrar kullanmak – yüzde 39

*Geri dönüşümü mümkün olmayan materyalden yapılan paketlemeleri çok kullanan süper market veya mağazalara gitmeyi bırakmak – yüzde 31

*Geri dönüşüm konusunda yatırım yapmaları için devlete daha fazla vergi vermek – yüzde 26

*Geri dönüşümlü paketi olan ürünlere daha fazla para vermek – yüzde 18.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.