ManşetEkolojiEnerji

Türkiye’deki kuraklık termik santralleri de susuz bırakacak

0

Türkiye‘de artan kuraklık nedeniyle nehirlerdeki su seviyesinin azalınca, enerji sektörü içerisindeki en fazla su tüketen enerji üretim tesisi olan kömürlü termik santraller de risk altına girdi.

Kömürün yakılarak su buharı elde edilmesiyle elektrik üretilen termik santraller, genellikle büyük su kaynaklarının yanına kuruluyor. Nehirlerde su debisinin azalmasıyla, santraller de zor durumda kalıyor. EPDK verilerine göre Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 35’ten fazlası hala kömürden elde ediliyor.

‘Kömürden çıkışı yeniden hatırlatıyor’

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz, Sözcü’ye yaptığı açıklamada Elbistan gibi büyük termik santrallerde risk oluşmaya başladığını söyledi.

Bu durumun kömürden çıkışı yeniden hatırlattığını belirten Katısöz, yenilenebilir enerjiye daha hızlı geçilmesi gerektiğini vurguladı.

‘Afşin’de üçüncü santral için su yok’

Su ve kömür ilişkisinin kritik olduğu örneklerden biri olarak Afşin-Elbistan yöresinde kurulmak istenen üçüncü kömürlü termik santrali gösteren Katısöz, “Afşin-C Projesi için izin süreçleri ve finansman arayışları devam ediyor. İşletmedeki iki termik santral Ceyhan’dan su çekiyor ve mevcut santrallerin baskısı altındaki su kaynaklarının durumu yörede yeni bir santralin kurulmasına uygun değil” dedi.

Katısöz konuşmasına “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu Ceyhan Havzası Kuraklık Yönetim Planı’na göre havza, kuraklık riski altında. EÜAŞ tarafından hazırlanan raporda da benzer şekilde Meteoroloji Genel Müdürlüğü projeksiyonlarına atıfla yörede sıcaklık için sürekli ve kuvvetli artış, yağış için ise sürekli ve güçlü bir azalma olacağı öngörülüyor” sözleriyle devam etti.

‘Muğla İkizköy’de halkın suyunu kestiler’

Yaşanan kuraklık riskinin hem yöre sakinlerinin içme suyunu hem de tarımsal sulama suyunu tehlikeye attığını anlatan Katısöz, “Bu ihtiyaçların termik santralin su tüketimi ile rekabet etmesine neden oluyor. Benzer bir vaka olan Muğla İkizköy’de de salgının en yoğun döneminde termik santralin su ihtiyacı nedeniyle köyün suları kesildi ve köy halkı susuz günler geçirdi” dedi.

Su, enerji ve elektrik üretiminin tüm aşamaları için gerekli. Enerji sektöründe çok miktarda tüketilen suyun; petrolün pompalanması, santrallerde kirletici maddelerin temizlenmesi, türbinlerin çalışması için gerekli buharın üretimi ve santrallerin soğutulması gibi enerji üretiminin farklı aşamalarında kullanıldığını söyleyen Özlem Katısöz şunları söyledi:
Uluslararası Enerji Ajansı’nın analizine göre enerji sektörü her sene yaklaşık 340 milyar metreküp su çekiyor ve kabaca 50 milyar metreküp suyu tüketiyor. Enerji sektörü içinde en fazla su çeken enerji üretim tesisi kömürlü termik santraller.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.