Türkiye’deki 10 ilde Eylül ayı sıcaklık rekoru kırıldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Eylül ayında kaydedilen en yüksek dereceyi aşan iller şu şekilde: Amasya, Çankırı, Eskişehir, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Yozgat.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2 Eylül tarihinde Türkiye’deki 10 ilde eylül aylarının en yüksek sıcaklık değerlerinin üzerine çıkılarak sıcaklık rekorlarının kırıldığını duyurdu.

Müdürlük geçtiğimiz hafta cuma günü başlayan sıcak dalgasının bu hafta sonuna kadar devam edeceğini belirtiyor.

Sıcaklık 41,7 dereceye kadar çıktı

AA’nın aktardığına göre Amasya‘da Eylül 2003’te rekor 40,3 derece iken dün 41,7 derecelik sıcaklığa ulaşıldı. Rekor kıran diğer illerdeki durum ise şu şekilde paylaşılıyor:

Eylül ayları dikkate alındığında Çankırı‘da 2017’de rekor sıcaklık 37,9 derece iken dün 39, Eskişehir‘de 2017’de rekor 36,4 iken dün 36,7, Kastamonu‘da 2003’te rekor 36,5 iken dün 38,4, Kayseri‘de 2003’te rekor 36 iken dün 36,9 oldu.

Kırıkkale‘de 2017’de rekor 38,2 iken dün 40,4, Kırşehir‘de 2017’de rekor 37,8 iken dün 38,2, Nevşehir‘de 2017’de rekor 35,7 iken dün 36,3, Niğde‘de 2017’de rekor 35,1 iken dün 35,4, Yozgat‘ta 2017’de rekor 34,6 iken dün 35,1 derece olarak kaydedildi.

Sıcak dalgası devam ediyor

Hava sıcaklıklarının bugün ve yarın iç ve güney kesimlerde mevsim normallerinin 8 ile 12 derece üstünde olacağı tahmin ediliyor.

İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimleri, İç Ege, Göller Yöresi, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun batısındaki birçok ilde eylül ayı en yüksek sıcaklık rekoru değerlerinin de aşılması bekleniyor.

Sorun Cezayir değil, küresel iklim krizi!

MGM tarafından yapılan uyarı pek çok gazetede ‘Çöl sıcakları geliyor”, “Cezayir sıcakları geliyor” şeklinde yer almıştı. İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Koordinatörü Ümit Şahin ise Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada bu tarz ifadelerin iklim krizinin etkisini görmezden geldiğini belirtiyor.

Şahin’e göre bu ifade insanlarda “Normalde bizde olmaz ama başka yerlerden geliyor” algısı yaratıyor. Halbuki sıcak dalgaları iklim krizinin en büyük göstergelerinden biri.

Sıcak dalgalarının sıklığı ve şiddeti arttı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi tarafından yapılan bir araştırma Türkiye’de 1971 ile 2016 yılları arasındaki sıcak dalgası sayısının ve şiddetinin sera gazı emisyonlarına bağlı olarak arttığını ortaya koyuyor.

2013 ile 2098 yılları arasında sıcak dalgası yaşanacak gün sayısına dair tahminlerde bulunulan araştırmada sera gazı emisyonlarının orta derecede azaltıldığı senaryoda yılda ortalama 42 gün, şu anki hızında ise 78 gün artış gözleneceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Antalya’da olmayan suya HES yapacaklar

Antalya- Konyaaltı'ndaki Doyran Deresi'nin üzerine yapılmak istenen HES'den etkilenecek 11 köyün halkı mücadeleye hazırlanıyor.

Koca’nın hastanesi Medipol’ün valeleri, yeşil alanı korumak isteyen vatandaşlara saldırdı

Acıbadem'deki yeşil alana eski bakan Fahrettin Koca'nın hastanesi Medipol için otopark yapılmasına direnen halka hastane valeleri ve güvenlik görevlileri saldırdı, bir kadının kolu kırıldı.

Bafa Gölü, kuraklığın etkisiyle 30 metre çekildi

Yağış yetersizliği nedeniyle yaşanan kuraklık Ege'nin en büyük gölü olan Bafa'yı da vurdu. Sular 70 metre çekildi, suların azalmasıyla gölde oksijen seviyesi düştü.

AB’de ‘vahşi yaşam’: Kurtları önce korudular, şimdi fazla çoğaldılar diye öldürecekler

Avrupa Komisyonu'nda nesilleri tehdit altında olduğu için 'sıkı koruma' altında olan kurtların statüsü, çiftçilerin lobisi ve muhafazakar vekillerin desteğiyle değiştirildi.

Kazdağları’nda vahşi madenciliğe karşı miting çağrısı

Çanakkale'de yarın düzenlenecek 'Kazdağları’nda Vahşi Madenciliğe Hayır' mitinginin madencilik tehdidi altındaki tüm kentlere yayılması planlanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR