Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Türkiye’de ikinci doz aşı olanlar 12 milyon 568 bin kişi

0

Sağlık Bakanlığı‘nın paylaştığı aşı tablosuna göre 1 Haziran itibariyle Türkiye’de 1. doz aşı uygulanan kişi sayısı 16 milyon 669 bin 103, 2. doz aşı uygulanan kişi sayısı 12 milyon 586 bin 561 oldu. Toplam uygulanan aşı sayısı ise 29 milyon 255 bin 664.

Tabloya göre, en çok aşı uygulanan il 4 milyon 784 bin 145 doz ile İstanbul olurken onu 2 milyon 420 bin 306 ile Ankara takip ediyor.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Akın: 100 kişi randevu alıyorsa 25 kişi aşı oluyor

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın da aşıların hızlı şekilde yapılması ve mevsim gereği açık alanların daha fazla kullanılmasıyla vaka sayılarında düşme olabileceğine dikkat çekti.

Ancak aşı randevusu alıp da uygulamaya gitmeyenlerin sayısının çokluğuna dikkat çeken Akın, Bana gelen bilgilerde,  100 kişi aşı randevusu alıyorsa, tahminen 25 kişi aşıya geliyormuş. 75 kişilik kontenjanı gereksiz bloke ediyormuş. Bu hem kendileri için hem de Türk toplumu için zarar veriyor. O yüzden muhakkak aşı randevusuna gidip aşı olmamız lazım. Böylece  Sonbahara daha rahat bir durumda girebiliriz” dedi.

Prof. Dr. Akın, 65 yaş üzerinde aşılama oranının yaklaşık yüzde 70-80 olduğunu belirterek, Buna bağlı olarak bu yaş grubunda hastalanan sayısı, ağır vaka, yoğun bakıma yatan ya da ölenlerin sayılarında dramatik bir düşüş görüyoruz. Demek ki, 2 doz almış 65 yaş grubunda aşının önemli bir etkisi oldu” diye konuştu.

Toplumun en rahatlayıcı dönemin, vaka sayılarında 500’lerin altına inildiği zaman olacağını kaydeden Akın, şunları söyledi: ” Şu anda 6 binlerden 5 binlere 4 binlere inerse o zaman salgını kontrol etme uygulamalarının iyiye gittiği düşünülür. Yeterli midir? Hayır. İyiye gittiğini düşündürür; ama bu iyi gidişi sürdürmeniz lazım. ‘Her şey iyiye gidiyor, artık boş verelim’ derseniz o bir anda bastırılan yay gibi tekrar zıplar. Tekrar olmadık zamanda yüksek vakalar görürüz. ”

13 Ocak’ta başlandı

13 Ocak 2021’de uygulanmaya başlanan Covid-19 aşısının ilk dozu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya uygulanmıştı. Türkiye’de şu anda Sinovac-CoronaVac ve Pfizer-BioNTech aşıları kullanılıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü‘nün rakamlarına göre, dünya genelinde aşı olanların sayısı 1.5 milyarı aştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.