ManşetTarım-GıdaTürkiye

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı: Ülke büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya

0

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, 2022’nin Türkiye tarımı açısından kritik bir yıl olacağını kaydetti.

Ülkenin büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Bayraktar, çiftçinin tarlasına dönmesinin sağlanması gerektiğini de ifade etti.

‘Büyükşehirlere göçe neden olabilir’

Sözcü‘de yer alan habere göre, kurda yaşanan artışlar nedeniyle bazı ürünlerde üretim açığı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Gerekli tedbirleri acil olarak alarak, bu riskleri ülke olarak yönetmek zorundayız. Bunları başaramazsak, üreticimiz de tüketicilerimiz de daha zor günlere hazır olmalıdır” dedi.

Mevcut konjonktürün küçük aile işletmelerini tamamen üretim dışı bırakacak bir duruma geldiğini ifade ederek, bunun neden olacağı sonuçları şöyle anlattı:

Bu da hem büyükşehirlere göçe neden olacak hem de üretimin düşmesi sonucunda ülkemizi daha büyük gıda krizi ve enflasyon ile karşı karşıya bırakacaktır.”

‘Gıda enflasyonu kısa bir sürede çözülemez’

Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının 4 buçuk kata yaklaştığını ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı, üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 342.11 ile kuru soğanda yaşandığını da söyledi. Şemsi Bayraktar, fiyat farkının limonda yüzde 334.40, elmada yüzde 272.57 olduğunu da ekledi.

Gıda enflasyonunun kısa bir sürede çözülemeyeceğinin altını çizen Bayraktar, “Zincirdeki her bir halkayı detaylı analiz etmek zorundayız. Ancak, sorunların öyle sanıldığı gibi kısa zamanda çözülmesi mümkün değildir. İstikrarlı politika ve uygulamalarla, sabırla çözmek için gayret göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.