Türkiye hukuk devleti sıralamasında sonlarda

Dünya Adalet Projesi (WorldJusticeProject.org) tarafından hazırlanan uluslararası "Hukuk Devleti İndeksi" 2011 raporu açıklandı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu toplam 66 ülkenin 8 değişken üzerinden değerlendirildiği raporda Türkiye'de son sıralarda yer aldı.

Dünya Adalet Projesi (WorldJusticeProject.org) tarafından hazırlanan uluslararası “Hukuk Devleti İndeksi” 2011 raporu açıklandı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu toplam 66 ülkenin 8 değişken üzerinden değerlendirildiği raporda Türkiye’de son sıralarda yer aldı.

Raporda incelenen ve 0 ile 1 arasında puanlanan değişkenler sırasıyla şunlar:

  1. Hükümetin gücünün sınırlandırılması,
  2. Yolsuzlukla mücadele,
  3. Asayiş ve güvenlik,
  4. Temel haklar,
  5. Şeffaf yönetim,
  6. Yargı kararlarının uygulanması,
  7. Yargı yolunun açıklığı,
  8. Suçla mücadele

 

Raporda “Doğu Avrupa ve Asya” bölgesinde değerlendirilen Türkiye en düşük notu “Temel Haklar” bölümünde aldı. Bu bölgede 66 ülke arasından 58. sırada yer alan Türkiye, bölgesinde yer alan 12 ülke arasında sonuncu oldu. En iyi notunu “Yargı yolunun açıklığı” kriterinde alan Türkiye bu alanda 66 ülke arasında 27. , bölgesindeki 12 ülke arasında ise birinci oldu.

Raporda İsveç ve Norveç dünyanın en güçlü hukuk devletleri olarak gösterildi. Raporun tamamı şu adresten okunabilir (ingilizce).

 

(Yeşil Gazete)

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR