İklim KriziManşetSağlık

‘Türkiye’ de yenilenebilir enerji, sağlık sisteminin iyileştirilmesinde güçlü bir rol oynayacak’

0
Tekirdağ'da bir rüzgar santrali. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye bölümünün yürütücülüğünü İstanbul Politikalar Merkezi‘nin üstlendiği uluslararası COBENEFITS Projesi kapsamında İngilizce olarak hazırlanan “Türkiye’de Yenilenebilir Enerjiyle Sağlığın İyileştirilmesi ve Sağlık Sistemi Üzerindeki Yükün Azaltılması” başlıklı raporun Türkçe çevirisi yayınlandı.

Çalışma, Türkiye’nin sağlık sistemi üzerindeki yükün hafifletilmesi için enerji sektörünün yenilenebilir enerji aracılığıyla karbonsuzlaştırılmasının yan faydalarını ve sağlık maliyeti tasarruflarını ortaya koyuyor.

Yenilenebilir enerjinin rolü

Rapor, Covid-19 pandemisi ışığında, yenilenebilir enerjinin ekonomi ve sağlık sisteminin iyileştirilmesinde güçlü bir rol oynayacağını gösteriyor. Çalışmayı hazırlayan isimler ise şu şekilde:

BoğaziçiÜniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Nadim K. Copty, Enerji ve Sağlık Politikaları Danışmanı Funda Gacal, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Ali Kerem Sayselİrem DaloğluBuse Yetişti ve Derya Aydın Sarıkurt Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nan Çiğdem Çağlayan.

Ekonomi ve sağlık sistemleri iyileştirebilir

Bu rapor ve ilgili Türkiye COBENEFITS çalışma serisi, yeni yenilenebilir enerji dünyasının ve Türkiye enerji sektörünün karbonsuzlaştırılmasının istihdamı artırarak, ekonomik direncin temeli olarak enerji bağımsızlığını teşvik ederek ve en önemlisi, solunum sistemi hastalıkları vaka sayısını azaltarak ulusal sağlık sistemlerinin yükünü hafifleteceğini, ekonomi ve sağlık sisteminin iyileştirilmesinde güçlü bir rol oynayacağını gösteriyor.

Rapora göre hükümet, bu ortak faydaların önünü açacak bir politika ortamını sağlayarak, Covid-19 pandemisinin etkilerinden kurtulmak ve sağlık sistemi ile ülke ekonomisini canlandırmak için önemli teşvikler sağlayabilir.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.