ManşetTürkiye

Türkiye-AB ilişkilerinin sembolü: Ursula von der Leyen ayakta bekletildi

0

Avrupa Birliği’nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konsey Başkanı Charles Michel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara‘da görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi‘nde gerçekleştirilen buluşmada salona önce giren AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Erdoğan’ın yanındaki koltuğa oturunca protokolde eşit statüde olan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bir süre ayakta kaldı.

Şaşkınlığını dile getiren von der Leyen daha sonrasında ise yine eşit temsil hakkı verilmeden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun karşısındaki kanepeye oturtuldu.

‘İlişkilerin nasıl olmaması gerektiğini gösteriyor’

Bu anların videosunu sosyal medya hesabından paylaşan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Delegasyonu Başkanı Sergey Lagodinsky Ursula von der Leyen’in ayakta kalmasına ve “Ehm” demesine dikkat çekti.

Lagondinsky yaptığı açıklamada “‘Ehm’ AB-Türkiye ilişkilerinin ne şekilde olmaması gerektiğini ifade eden yeni bir terim” ifadelerini kullandı.

İstanbul Sözleşmesi konuşuldu

Gerçekleştirilen görüşmenin ardından von der Layen ve Michel toplantının içeriğine dair gazetecilere açıklamalarda bulundu. AB Komisyonu Başkanı şunları söyledi:

İstanbul Sözleşmesi üzerine uzun bir konuşma yaptık. Ayrılmak doğru bir sinyal vermedi. AB yanlış gelişmeleri konuşmaktan hiçbir zaman çekinmeyecektir. Bu durum Yunanistan ve Kıbrıs gibi AB üyesi ülkelere yönelik tek taraflı eylemler için de geçerlidir.

İnsan hakları konularının müzakere edilemeyeceğini belirten von der Layen,  “Kesinlikle ilk öncelik bunda. AİHM’in Kavala ve Demirtaş konusunda açıkça karar bildirdiğini gündeme getirdik. Avrupa Konseyi kurucusu olarak Türkiye’nin karalara saygı duyması önemli. İstanbul Sözleşmesi konusunda Türkiye’yi ikan edemedik ancak kesinlikle çağrı yaptık” ifadelerini kullandı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.