Türkiye, 10 Kasım’da Paris Anlaşması’nın tarafı olacak

BM Genel Sekretaryası, Türkiye'nin Paris Anlaşması'nın onaylanmasına yönelik bildirimi 11 Ekim tarihinde yaptığını söyledi. Anlaşma 10 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekretaryası, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamasına yönelik bildirimi 11 Ekim tarihinde yaptığını açıkladı.

Sekretarya tarafından yayımlanan açıklamada Anlaşma’nın Türkiye için 10 Kasım 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği belirtildi.

10 Kasım’da yürürlükte

AA’nın aktardığına göre bildirimde “Türkiye Cumhuriyeti, 9 Mayıs 1992 tarihli BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde belirtilen ‘eşitlik, ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve ilgili yetenekler’ temelinde, Paris Anlaşması ve Taraflar Konferansı Sözleşmesi kapsamında, Türkiye, Paris Anlaşmasını, anlaşma ve mekanizmalarının ekonomik ve sosyal kalkınma hakkına halel getirmemesi koşuluyla, gelişmekte olan bir ülke olarak ve kendi belirlediği ulusal katkı beyanları kapsamında uygulayacağını bildirmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Onayın sekretaryaya gönderilmesinden sonraki 30’uncu günde anlaşmanın yürürlüğe gireceği ifade edilen bildirimde “Anlaşma, Türkiye için 10 Kasım 2021 tarihiyle yürürlüğe girecektir” denildi.

Neler yaşandı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylayacağını ve 2053 için net sıfır emisyon hedefini benimseyeceğini açıklamıştı.

Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop‘un imzasıyla 1 Ekim’de Meclis Başkanlığına sunulmuş, ilgili komisyonlardaki görüşmelerin ardından Paris Anlaşması’na ilişkin kanun teklifi 6 Ekim’de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti.

Paris Anlaşması’na ilişkin kanun ise 7 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR