TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Türk Toraks Derneği: Salgın kontrolden çıktı, bir ay tam kapanma şart

0

Türk Toraks Derneği, koronavirüs salgınının Türkiye’de yurttaşların yaşamlarını ilk vakanın açıklandığı sekiz ay öncesinden de fazla tehdit ettiğini açıkladı. 

Derneğin açıklamasında, “Salgının ülkemize ulaşmasının üzerinden 8 ay geçti. Bu süre içerisinde ilan edilen rakamlara göre 390 bin kişi hastalığa yakalandı, 10 binden fazla yurttaşımızı da kaybettik. Salgın şu anda İstanbul başta olmak üzere bütün Türkiye’ye yayılmış ve kontrolden çıkmıştır. Bu ifade birçok kurum tarafından kullanılmakta, sahada çalışan hekimler bizzat yaşamaktadır” ifadeleri kullanıldı. 

‘5-14 yaş grubunda vaka sayısı artıyor’

Okulların açıldığı hatırlatan açıklamada, açılmayan sınıfların da açılmasının düşünüldüğünü kaydeden Dernek, ” Özellikle 5-14 yaş grubunda vaka sayısı artmakta olup, bütün yaş gruplarında ağır vakaların arttığı ve ölümlerin görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca çocukların bulaştırıcı olduğu da unutulmamalıdır. Avrupa’da ülkeler, vaka ve ölüm artışları nedeniyle sıkı önlemler almaktadır” dedi.

Açıklamada alınması gereken önlemler de şöyle sıralandı:

  • Covid-19 ile mücadele bireylerin sorumluluğuna bırakılmamalıdır.
  • Toplumsal hareketlilik kısıtlanmalıdır.
  • En az iki hafta, hatta koşullar zorlanarak bir ay tam kapanma gereklidir.
  • Okulların açılması ertelenmeli, yüz yüze sınavlar kesinlikle başlamamalıdır.
  • Sağlık ekonomik kaygıların üstündedir. Hasta olan kişiler zaten iş kaybına uğramaktadır. Toplumsal hareketlilik kısıtlaması, iş ve gelir kaybını önleyecek sosyal devlet uygulamaları ile bütünleştirilmelidir.
  • Covid-19 sonrası hastaların izlenmesi, gereken tedavi ve rehabilitasyonları açısından planlamalar yapılarak sağlık kuruluşlarında birimler oluşturulmalıdır.
  • Mevsimsel grip ve Covid-19 birlikteliği ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bir an önce sağlık çalışanları ve öncelikli gruplar aşılanmalı, tüm toplumun aşılanması için yeterli dozda aşı sağlanmalıdır.

Türk Toraks Derneği, Sağlık Bakanlığı’nın toplam olgu sayılarını şeffaflık içinde açıklamasının, toplumun önlemlere uymaya teşviki açısından da zorunlu olduğunu kaydetti.  Sağlık çalışanlarının aylardır gece gündüz canla başla çalıştığını, her gün birkaç arkadaşlarını kaybettiklerini hatırlatan Dernek, Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabulü taleplerini yineledi. 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.