EkonomiManşet

Turizmde istihdam alarmı

0

kumsalYaşanan kriz sürecinden turizm sektörü etkilenmeye devam ediyor.  Bir yandan başta İstanbul Sultanahmet ve Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen patlamalar, bir yandan Güneydoğuda süregiden olaylar nedeniyle oluşan iç savaş görüntüsü nedeniyle yurtdışında hassaslaşan  Türkiye algısı, dış politikadaki gelişmelerin de etkisiyle alarm verme noktasına geldi.

Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinin turizmdeki gerilemenin tek nedeni olmadığını belirten turizmciler batıdan kopma tartışmalarının sonuçlarının da özellikle Avrupa piyasasını olumsuz etkilediğini belirtiyorlar. Turizmde yaşanan krizin başta ödemeler dengesi olmak üzere ekonomiyi çok yönlü etkilemesi beklenirken ilk göstergeler istihdam alanında görüldü.

Turizmdatabank’ın SGK verilerinden derlediği konaklama sektörü sigortalı verilerine göre, 2016 Mayıs ayında otellerde çalışanların sayısı yüzde 22 azalarak, 348 binden 271 bine geriledi ve sadece otellerde sigortalı sayısı 77 bin azaldı. İstihdam azalışının sadece otel çalışanlarıyla sınırlı olmadığını belirten uzmanlar acenta çalışanları, taşımacılık sektörü, yeme içme tesisleri ve geçimini büyük ölçüde turizmden sağlayan esnafın büyük mağduriyet yaşadığını söylüyor. Sezon sonuna doğru resmin daha da net görüleceğini belirten sektör yetkilileri gelecek senenin de kaybedilmesinden endişe ediyorlar.

Otellerde yüksek sezona girilmeden büyük kayıp

SGK tarafından açıklanan ve 3 ay geriden gelen verilere göre, otellerdeki istihdam azalışı, yüksek sezona girilmeden yüzde 22 olurken toplam iş kaybı da 77 bin kişi oldu. 2015 yılının aynı döneminde otellerde çalışan sayısı yüzde 4,1 artış yaşamıştı. 2016 sezonunda ise otellerde istihdam yüzde 22 geriledi.

Otellerde sigortalı olarak çalışan istihdam kaybının yüksek sezonla birlikte 150 bini aştığı biliniyor. İstihdamdaki büyük düşüş özellikle Antalya, Muğla, İzmir ve İstanbul’da yoğunlaştı.

TÜİK’ten yapılan açıklama

“Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 106 bin kişi artarak 2 milyon 895 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık artış ile  %9,4 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0,1 puanlık azalış ile %11,3 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile %17,4 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,1 puanlık artış ile %9,6 olarak gerçekleşti.

 

(Turizmaktuel – Yeşil Gazete)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.