Doğa MücadelesiEkolojiManşetUncategorized

Turizm gerekçesiyle Balıkesir’den çıkarılan balık çiftlikleri Mersin kıyılarına geliyor

0
balık

Haber: Abidin YAĞMUR

*

Balıkesir Valiliği, Edremit Körfezi‘nin turizm potansiyeline dikkat çekerek körfezdeki balık çiftliklerinin başka yere taşınması için yazışmalara başladı. Balıkesir’den çıkarılan balık çiftliği şirketlerinin ilk adresi Mersin’in Aydıncık kıyıları oldu. “Bizim turizmde geleceğimiz yok mu” diyen Aydıncıklılar, balık çiftçiliklerinin yöreye taşınmasına tepkili.

2010’lu yıllarda Muğla’daki balık çiftliklerinin turizme zarar verdikleri ve denizi kirlettikleri gerekçesiyle açık alanlara taşınması gündeme gelmiş, o tarihlerde Tarım Bakanlığı Mersin kıyılarını potansiyel üretim alanı ilan edince çok sayıda şirket Mersin’de balık çiftliği kurmak için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu almıştı.

Benzer bir durum şimdilerde Balıkesir ile Mersin arasında yaşanıyor. Balıkesir Edremit Körfezi’nin turizm öncelikli yöre olduğunu belirten valilik balık çiftliklerinin Edremit Körfezi’nden çıkması için resmi yazışmaları başlattı. Bu kapsamda Edremit Körfezini terk eden şirketlerin ilk adresi ise yine Mersin kıyıları oldu.

Mersin Aydıncık kıyılarında halihazırda 2 adet çiftliği bulunan AGROMEY Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş., şu an Balıkesir’de bulunan iki adet çiftliğini de Aydıncık’a taşımak için bakanlığa “mecburi yer değişikliği projesi” için ÇED dosyasını sundu.

balık

Şirket Balıkesir’den kovulduğu ÇED dosyasında belgeledi

AGROMEY Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. ÇED dosyasında Balıkesir Valiliği’nin yazdığı yazıya da yer vererek Balıkesir’den kovulduğunu belgeledi.

Balıkesir Valiliği’nin “Ülkemiz turizm öncelikleri göz önüne alınarak Edremit Körfezi sınırlarında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği Bakanlığımız politikaları arasında yer almadığından” şeklinde ifadeler kullandığı ve şirkete ait 2 tesisin Edremit Körfezi dışına taşınmasını istediği yazıya ÇED dosyasında yer verildi.

“Bu doğrultuda, Edremit Körfezi sınırlarında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği yapılamayacağından dolayı yatırımcı firma tarafından taşınma talebi ile ilgili olarak Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılmıştır” ifadelerine yer verilen ÇED dosyasında ayrıca Mersin Valiliği ve Bakanlığın tesisin Aydıncık’a taşınmasını uygun gördüğü, Mersin’de potansiyel üretim alanı olarak belirlenen yerler arasında Aydıncık kıyılarının da yer aldığı ve halihazırda Aydıncık’ta 10 adet tesisin olduğu bilgisine de yer verildi.

Mersin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ÇED süreci ile ilgili 11 Temmuz tarihinde Aydıncık Müftülüğü toplantı salonunda halkın bilgilendirilmesi toplantısı yapılacağını duyurdu.

balık

‘Aydıncık’a gönderilmesine kim karar verdi?’

Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİK-DER) Başkanı Mustafa Şimşek, şunları kaydetti:

“Aydıncık İlçesi, Yenikaş Mahallesi, Soğuksu Mevkisinden batıya doğru çok geniş bir sahada su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik birçok firmaya 10 adet tesis kurulması kararı verilmiş, bunların ÇED raporlarının da onaylanmış olduğu anlaşılıyor. Günde en az 20 bin 460 kg, yılda 7 milyon 467 bin 900 kilo pisliği ve atığı olacağı bilimsel olarak sabitken, kendi raporlarında da bu durum gösterilmişken, Aydıncık İlçemizi balık çiftlikleri sahası yapılmasına kimler karar vermiştir?”

balık

‘Aydıncık’ın turizmde geleceği yok mu?’

Balıkesir Valiliği’nin yazısını paylaşan Şimşek, şunları ekledi:

“Bölgedeki bazı tesislerin, sahipsiz kent Aydıncık’a taşınıp söz konusu sahanın içine ilave olarak taşınması konusunda halkın görüşüne başvuracaklar. Balık çiftlikleri sayısının 12’ye çıkacak. Bu tesislerin turizm faaliyetlerine olumsuz etkileri biliniyor ve turizm bölgeleri dışına çıkarılmasına devlet eliyle karar veriliyorken, burada bizim denizlerimizde bu balık çiftliklerinin kurulmaya başlanılmasından anlaşılan; Aydıncık sahillerinin kirlenmesi ve artık bir turizm geleceği olmaması kararını, kimler nerede ne zaman ve ne hakla vermiştir? Ancak hep birlikte mücadele edilirse Aydıncık sahilleri korunabilir, başarılı olunabilir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.